Ai zbura cu un avion fără piloți? Boeing “omoară” profesia de pilot

Ai zbura cu un avion fără piloți? Te întreb pentru că tocmai citeam o știre conform căreia Boeing “omoară” profesia de pilot.

ai zbura cu un avion fără piloți?

Constructorul de aeronave de pasageri imaginează o lume cu avioane pilotate, ca și acum, de pilotul automat, dar în care echipajul – piloții, sunt înlocuiți de Inteligența Artificială. Astfel, aeronavele vor zbura singure, întrucât pilotul automat va fi programat de sisteme de calcul inteligente, iar zborul monitorizat, de calculatoare care, în prealabil, vor trebui să “învețe” ce au de făcut.

În prezent, pilotul automat, cel dirijează aeronavele de pasageri în mai mult de 90% din parcursul zborurilor, este programat de piloți, în funcție de specificul fiecărui zbor și de condițiile meteorologice. Tot echipajul uman este răspunzător și pentru decolare și aterizare.

Va fi o provocare pentru Boeing să dezvolte o Inteligență Artificială care să ia locul piloților, însă Mike Sinnett, vice-președintele Boeing, își dorește ca în următorul an să înceapă testarea sistemelor care să “ia decizii asemeni piloților. Nu avem idee cum vom face asta, însă studiem dezvoltarea unor algoritmi”.

Presupunând că se va reuși crearea algoritmilor care să facă posibil zborul cu avioane de pasageri autonome, vor fi multe alte piedici de doborât: legislația actuală și mai ales publicul călător,  motiv pentru care te întreb: ai zbura cu un avion fără piloți?

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*