Alexandru Ionescu, artistul care a dat pensula pe aerograf

Alexandru Ionescu, artistul care a dat pensula pe aerograf. La început a fost desenul, apoi a descoperit mașinile și faptul că își poate exprima viziunea artistică pe metalul rece și neprietenos al acestora. Alexandru Ionescu desenează de când se știe. Artistul, acum viitor absolvent al Universității de Arte, se pregătește de prima sa expoziție, ‹Automotive artwork and customization›, un moment zero al culturii custom, de personalizare a mașinilor, motocicletelor și accesoriilor derivate, primul eveniment de acest gen din România.

Am stat de vorbă cu Alexandru Ionescu, pentru a afla cum vede un viitor artist, cu acte-n-regulă, acest stil de viață pe care și l-a asumat să îl trăiască în România,  cum de a dat pensula pe aerograf, dar și ce înseamnă pentru el Arta și care este rolul ei în societatea contemporană.

La ce vârstă ți-ai descoperit pasiunea pentru desen și cum ai știut că nu este doar un moment și un hobby?

Pe la 11 ani, începusem să desenez personaje din anime-uri și din jocurile pe calculator. Părinții mei erau foarte bucuroși că aveam un hobby și nu îmi alex-ionescu-customart-aerografiepetreceam zilele în fața calculatorului. Tot ei, mi-au oferit primele cărți despre desen, pictură, construcție, schițe. Asta a făcut ca desenul să mă prindă și mai mult. Am început să studiez și să lucrez aproape tot timpul, iar când a venit momentul să aleg liceul, am decis să merg la Arte Plastice și să încep a îmi transforma pasiunea într-o viitoare carieră.

Cum de ai ales ca formă de exprimare artistică aerografia?

Prin 2008, unchiul meu vopsea mașini. Culmea este că, la momentul acela, eu eram total dezinteresat de mașini sau de motociclete. Îmi amintesc că lucra la un atv cu o culoare oribilă, un mov, pe care l-a vopsit într-un albastru ultramarin. Am rămas uimit de transformare și am început îi eu să îmi cumpăr vopsele și să vopsesc ce găsesc prin casă: machete de mașini, bicicleta, etc. De la el am ‹furat› procedurile: jmirghel, grund, jmirghel, vopsea și lac. Când nu vopseam, mă uitam la emisiunile de la TV despre customizat mașini sau motociclete, precum West Coast Customs, iar acolo am văzut, pentru prima oară, o lucrare făcută cu aerograful. Atunci mi s-a inoculat ideea că nu este suficient să vopsești ceva într-o culoare, la un finisaj bine lucrat, ci să desenezi pe respectivul obiect. Lucru pe care îl făceam cu drag, de mic.

Ulterior, prin 2010, am fost la Romexpo, la o expoziție de tuning, unde am cunoscut pe cineva care deja făcea asta, anume pictura cu aerograful. I-am cerut detalii despre aparatele de care ai nevoie pentru aerografie, am aflat și de pe ce website le pot procura și m-am pus pe strâns banii necesari. În 4 luni, cu banii adunați, o parte cu ajutor de la rude, mi-am comandat primul kit cu care, până în ziua de astăzi, am personalizat de la mașini și motociclete, până la viori și sticle de vodka.

Te tentează să încerci și o altă formă de exprimare artistică pe lângă pictura cu aerograful?

Încerc tot timpul noi mijloace și medii. Aș fi tentat să încerc muzica. Îmi place să o ascult, dar nu prea mă pricep la partea creativă a ei.

Chiar, cu ce muzică consideri ți-ai putea asocia operele?

Cred că lucrarile mă reprezintă pe mine, deci clar: hip-hop, trap și deep-house.

Ce este arta pentru tine?

Pentru mine este un stil de viață.  Mai mult decât atât, văd arta ca pe abilitatea de a îmbina frumosul cu utilul, de a crea un impact vizual plăcut, fără a renunța la anumite utilități.

Care sunt personalităţile despre care ai putea spune că îți influențează destinul artistic?

Sunt foate mulți artiști pe care îi admir.  Nicolae Grigorescu, Claude Monet, Jeff Koons, Mr.Brainwash, Banksy, Horny Mike, Ryan Ryno. Din opera fiecăruia am extras și învățat câte ceva ce am crezut că mi se potrivește.

În opinia ta, de artist contemporan, care crezi că este rolul artei în viața noastră?

alex-customartDin punctul meu de vedere, Arta trebuie să aducă frumosul și plăcutul în viața noastră, să ne facă mai fericiți. Pentru mine, cea mai mare bucurie o am atunci când customizez ceva pentru un client și-i văd expresia feței, bucuria și mulțumirea din ochi. Iar faptul că știu că am contribuit la asta, este de neprețuit pentru mine.

De asemenea, Arta, în opinia mea, trebuie să ne influențeze pozitiv, să ne instige la motivație, creativitate, productivitate, socializare și iubire. Nu neaapărat în ordinea asta :).

Ai avut sau ai un mentor?

Eu consider pe fiecare persoană din viața noastră un mentor. Noi, la rândul nostru suntem mentori pentru alții.

De la orice om ai de învățat câte ceva. Dar aș putea nominaliza trei persoane de la care am ceva de învățat constant.

Ai tabieturi sau superstiții când lucrezi?

Nu sunt superstițios, dar îmi place să fiu singur atunci când lucrez. Pentru mine, procesul de creație necesită liniște și singurătate, iar când sunt înconjurat de oameni și de gălăgie îmi este greu să o fac.

Ai o lucrare cu care te mândrești?

Un BMW, un E36 Cabrio. Noi îi spunem ‹Steampunk› sau ‹Aurică›. L-am pictat din bară în bară cu aerograful. Mașina a apărut chiar și pe niște pagini de Instagram din Statele unite, unde a adunat mult feedback, sub formă de like-uri și de comentarii pozitive.

alexandru ionescu

Dar cea mai complexă lucrare?

Am niște studii de cranii foarte realiste. Sunt niște modele A4 la care poți ajunge să lucrezi, pentru a le reproduce întocmai, chiar și 8 zile.

Ai momente când nu îți iese deloc ceea ce vezi cu ochii minții și abandonezi lucrarea?

Am avut  și chiar mai am astfel de momente, dar tot mai rar.

Cum treci peste ele?

Iau o pauză, fie de câteva ore fie de o zi. Când revin, totul iese bine.

Ai simțit vreodată, la terminarea unei lucrări, că trebuie s-o faci de la început? 

Da, iar dacă lucrarea finală, ca ansamblu, nu mă mulțumește, o iau de la capăt. Chiar dacă asta implică timp și resurse pierdute, vreau să fiu mulțumit de operă. Nu doar eu, ci și clientul.

Te lași influențat de părerea celor din jur?

Încerc să învăț și să extrag ceva pozitiv din opinia fiecăruia. Dar, spre surpinderea mea, am avut parte și de momente în care am primit sfaturi și opinii foarte proaste și lipsite de sens de la persoane ‹avizate›. Vorbesc de doctoranzi în arte plastice.

La polul opus, am primit sfaturi de la persoane din afara sferei artistice.

Ai un vis? Ce ți-ai dori foarte mult să obții și cât de departe ești dispus să mergi pentru acesta?

Da, visez la un spațiu al meu, cum au unii artiști din Statele Unite. Visez la o casă cu un garaj-studio, unde să îmi desfășor activitățile: vopsitul, pictatul, aerografiatul, etc. Pentru asta, sunt dispus să fac tot ce îmi stă în putere. Este și o vorbă: ‹Dacă nu îl poți obține, înseamnă că nu ți-l dorești suficient de mult›.

Câte lucrari ai adunat de când faci asta?

Sincer nu am am stat nicio dată să le număr, dar cred că sunt 300-350.
Organizezi prima ta expoziție cu o parte dintre ele…

Da, chiar weekendul acesta. Expoziția se numește ‹Automotive artwork and customization›. Este prima expoziție de artă dedicată culturii auto și a automotive artwork and customizationcustom-ului. Exponatele principale sunt două autoturisme și o motocicletă, personalizate complet. Tot aici, vor fi expuse și  foarte multe canvas-uri, lucrări înrămate, dar și o sculptură, toate fiind în legătură cu această cultură a customizării, a personalizării prin aerografiere a mașinăriilor din viața noastră. Toate exponatele poartă semnătura mea: Alexandru Ionescu.

Crezi că vei reuși să trăiești confortabil ca artist în România? Plănuiești să faci asta?

Cred. Am speranța că artiștii vor fi apreciați și respectați și la noi în țară, începând cu viitorul apropiat. În România trebuie să trecem peste problemele de mentalitate, de lipsă de educație și de cultură. In alte țări, dacă cei din jur te știu ca artist, își dau jos pălaria în fața ta când te întâlnesc. La noi, în schimb, nu știu să menționeze doi artiști.

Cred însă și sunt optimist că totul se va schimba, căci nu ai cum să eviți, să fugi de schimbare.

*Dacă îți place ceea ce realizează Alex, îi poți urmări activitatea pe pagina sa de Facebook: Custom Art

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*