Animale fericite. Pedepse mai mari pentru cei care le chinuie

Animale fericite. Pedepse mai mari pentru cei care le chinuie, la inițiativa și presiunea celor de la MDPA. Plenul Senatului a aprobat amendamentul acestora, de mărire a pedepselor pentru cei ce chinuie și omoară animale.

Proiectul de lege este disponibil aici.

Amendamentul la legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor a fost aprobat în forma inițială, fără alte amendamente de modificare. În consecință, pedeapsa pentru cei ce omoară și chinuie animale este de 2-7 ani.

Art. 52:

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

  1. a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  2. b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  3. c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
  6. f) intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colțilotul ciocului și dinților;

(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin (1), instanța dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă de la 5 la 10 ani.

Mărirea pedepselor pentru cei ce omoară și torturează animalele poate fi soluția pentru diminuarea, poate chiar stoparea, acestui fenomen infracțional care a luat o mare amploare în ultimii ani.

Măsura nu este însă de ajuns. Odată cu aceasta, sunt necesare măsuri integrate de aplicare a legii: posibilitatea de a suna la un număr de urgență, înființarea Poliției Animalelor cu filiale în toate județele, oferirea de servicii veterinare de urgență pentru animalele agresate, sancționarea în mod real a celor responsabili de fapte de cruzime față de animale, controale stricte la nivelul adăposturilor publice, sancționarea abaterilor și oferirea de condiții decente animalelor găzduite acolo, mai spun reprezentanții MDPA.

Totuși, este un început de care să ne bucurăm!

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*