Bateriile litiu – ion și costul uman al fabricării lor

Bateriile litiu – ion, bateriile care ne alimentează viețile tot mai tehnologizate, sunt de cele mai multe ori construite utilizând materiale extrase din locuri murdare dar și periculoase pentru cei care le exploatează.

Ia loc câteva momente și citește rândurile ce vor urma. Cuvinte precum “lanț de aprovizionare”, “globalizare” și “condiții grele de lucru” sunt academice, teoretice, dacă analizăm modul real în care bateriile litiu-ion, ce se regăsesc în tot ceea ce ne înconjoară, sunt fabricate.

Totul începe, desigur, cu materiile prime din care sunt făcuți catozii și anozii, elementele primordiale din bateriile litiu-ion, spun cei de la technologyreview.com.

Să îi spunem Yuan. Yuan este un fermier care locuiește lângă o fabrică de grafit din Nord-Vestul Chinei. Ferma sa este grav afectată de norii de praf negru care plutesc în zona în care se află fabrica. Mai mult, apa de pe aceste pământuri nu este potabilă, iar întreaga populație suferă din cauza acestui lucru.

Crezi că asta este tot?

Nici muncitorii din Congo, Lubumbashi, nu o duc mai bine. Aici se exploatează minereul de cobalt. De multe ori, congolezii caută cu disperare cobaltul chiar sub propriile case. Ei sapă și improvizează mine chiar sub podelele locuințelor, mine care ulterior se prăbușesc peste ei. Moartea este ceva devenit “uzual” aici. Ei sapă tranșee alături de Moarte, care le luminează calea…

Odată extrase cele două minereuri, se îndreaptă către Asia, unde alte companii le ansamblează în surse de energie pentru smartphone-uri, mașini și alte electronice care nu ar putea funcționa fără bateriile litiu-ion.

Așa că, data viitoare când te bucuri că pe străzi apar tot mai multe mașini electrice, și că ușor-ușor ne îndreptăm spre o societate mai “prietenoasă cu mediul”, privește lucrurile în ansamblu. În timp ce noi poluăm mai puțin în București, spre exemplu, într-un alt capăt al lumii cineva nu a avut producție la fermă încă un an, sau o familie care a locuit cu mina sub casă a rămas nu doar fără sursa de venit, ci și fără tată, căci locul s-a prăbușit peste el.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*