BIAS 2017, cea mai bună ediție de până acum. Ce surprize a adus airshow-ul | Galerie Foto

Am așteptat BIAS 2017 cu bucuria unui copil care îl așteaptă pe Moș Crăciun. Bucharest International Airshow este, pentru noi toți, de la simpli fascinați de zbor, la pasionați și chiar practicieni, ziua aceea din an când ne adunăm în același loc, ca o familie. Sub același cer, ne primim darul: cei mai buni #OameniAiAviației, de la piloți de vânătoare, piloți sportivi, parașutiști și chiar piloți comerciali ne încântă cu măiestria lor. 

Potrivit organizatorilor, BIAS 2017 a reunit peste 100 de aeronave civile și militare, peste 200 de piloți și parașutiști, care au evoluat în fața unui public de peste 160.000 de persoane.

BIAS 2017 a însemnat mai multă noutate ca niciodată, având o mulțime de invitați ale forțelor aeriene străine, cu evoluții senzaționale.

BIAS 2017

BIAS 2017
foto: Răzvan Podgornai
BIAS 2017
foto: Răzvan Podgornai
BIAS 2017
foto: Răzvan Podgornai

Nu pot spune multe despre ele, dat fiind faptul că le-am văzut pentru prima oară live, așa că doar le pot lăuda pentru incredibilele zboruri: Forțele Aeriene ale Turciei (Solo Turk), Forțele Aeriene ale Poloniei (Mig 29 Fulcrum și F16), Forțele Aeriene ale Ungariei (Gripen), Forțele Aeriene ale SUA (F 15).

Solo Turk BIAS 2017
foto: Răzvan Podgornai

În plus, în static display, am putut vedea aeronavele Forțelor Aeriene ale Greciei (Mirage 2000), Forțelor Aeriene ale Marii Britanii (Eurofighter Typhoon), Forțelor Aeriene ale Germaniei (Eurofighter Typhoon și Tornado), NATO (Aeronava AWACS – punctul de întâlnire al tuturor grupurilor de prieteni veniți să admire show-ul).

avion awacs bias 2017

Pot să spun însă multe despre zburătorii români prezenți la BIAS 2017

Echipa Aeroclubului României ne-a oferit, tuturor celor prezenți, un spectacol desăvârșit: Evoluțiile celor de la Hawks of Romania au adus o mulțime de elemente de noutate, paralela dintre zborul jos al formației combinat cu manevrele solo ale lui Andrei Șerbu fiind o adevărată poezie pentru public. Nu este de ignorat nici trecerea în oglindă a lui George Rotaru și Atilla Goger, completată cu tonouri în jurul formației. Acesta fiind, din punctul meu de vedere, momentul de maximă intensitate și emoție al programului Șoimilor României.

Hawks of Romania BIAS 2017

Hawks of Romania BIAS 2017
foto: Răzvan Podgornai
Hawks of Romania BIAS 2017
foto: Răzvan Podgornai
iar 46 BIAS 2017
foto: Răzvan Podgornai
white wings bias 2017
foto: Răzvan Podgornai

White Wings planoare BIAS 2017

Două alte premiere, neprecizate în cadrul show-ului, au fost:

  • grupul de 3 parașutiști în cuțit, realizat pentru prima oară în țară de formația “Dust Devils România”(Marius Roșu, Costache Cătălin și Dumitrescu Georgiana).
  • formația “diamant”, realizată pentru prima oară în cadrul unui miting aviatic de la noi, de “Blue Wings”.

Și, dacă tot vorbim de parașutiști, nici salturi din 3 AN2-uri simultan, cu 36 de cupole colorate pe cer nu s-au mai văzut până acum la un airshow.

parasutisti BIAS 2017

formatie parasutisti bias 2017

artificii bias 2017

M-au uns pe suflet și evoluțiile celor de la Forțele Aeriene Române: elicopterele au executat manevre parcă nemaivăzute pentru aceste aparate de zbor, în timp ce Mig-urile… ei bine… MIG-ul 21 a avut momente de glorie ce sincer, pentru mine, au eclipsat toată așteptarea din jurul noului F16. Cu toate că formația de F16 și Boeing 737 TAROM a fost un element mega-spectaculos… nu o pot compara cu manevrele inegalabilului Gică Stancu, la manșa “bătrânului 21”.

MIG 21 BIAS 2017

TAROM F16 BIAS 2017

iar 99 soim bias 2017
foto: Răzvan Podgornai
allouette bias 2017
foto: Răzvan Podgornai

piloti militari bias 2017

La BIAS 2017, “îmblânzitorul de Kamov-uri”, domnul Valer Novac, ne-a oferit o lecție cu care sper să fi plecat tot mai multă lume: Niciodată să nu-I subestimezi pe “cei simpli”. Dacă, în viața de zi cu zi, bătrânul KA-26-le este un aparat agricol, utilizat pentru stropit culturi, cu maestrul Novac la manșă acesta s-a trezit la viață și ne-a demonstrat, tuturor, ca limitele sunt dincolo de ceea ce putem întrevedea, și să dăm uitării superficialitatea.

Valer Novac bias 2017
foto: Răzvan Podgornai

Ce au spus invitații străini despre BIAS 2017

Am avut plăcerea de a schimba câteva cuvinte cu unul dintre tehnicii B-25-ului RedBull, de la The Flying Bulls. Motiv pentru care i-am cerut o părere obiectivă asupra organizării și atmosferei generale a BIAS 2017, din partea cuiva care în fiecare weekend zboară la un alt airshow, având mai mulți termeni de comparație decât noi toți laolaltă. Entuziast, acesta mi-a răspuns că este încântat de eveniment, care este foarte, foarte apropiat de cele mari, “de afară”. Nu am putut să nu profit de moment fără să nu fotografiez cockpit-ul rarității la bordul căreia mă aflam, pentru a vi-l arăta și vouă, și fără să nu îi ofer câteva stickere frica de zbor .ro și să îi povestesc despre proiectul meu – de “a le da aripi” aviofobilor.

B25 cockpit

flying bulls bias 2017
foto: Răzvan Podgornai

Flying Bulls BIAS 2017

flying bulls bias 2017
foto: Răzvan Podgornai

Flying Bulls BIAS 2017


Dacă tot am adus aminte de proiect și de stickere, țin să le mulțumesc, pe această cale, și celor fără de care nu aș fi putut populariza proiectul la acest airshow: Evergreen Print, care s-au ocupat de realizarea lor și PilotShop.


Jurgis Kairys BIAS 2017
Jurgis Kairys a uimit publicul, din nou, cu manevrele sale unice. foto: Răzvan Podgornai
Zoltan Veres BIAS 2017
Zoltan Veres a sfidat tot ceea ce știam despre aerodinamică, la BIAS 2017. foto: Răzvan Podgornai

”Am participat la multe mitinguri aviatice, dar acesta este de departe cel mai bine organizat dintre toate. Îi felicit pe organizatori!”, a declarat Andy Fuchs, de la Forțele Aeriene germane, la festivitatea de decernare a trofeelor pentru participanți.

”Ne-am simțit extraordinar la BIAS, totul a fost la cel mai înalt nivel și sperăm să revenim și la edițiile viitoare” a adăugat Rafal Pinkovski, reprezentantul Forțelor Aeriene poloneze.

“România, țara pionierilor Vlaicu, Vuia și Coandă”, cum spunea prezentatorul celor de la Solo Turk, le-a făcut cinste acestora, cu BIAS 2017, mai mult ca niciodată. Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea a sute de oameni, cu luni de zile în avans. Oameni care și-au cules aplauzele din zâmbetele și bucuria celor prezenți. Doar Aeroclubul României a avut o desfășurare de peste 160 de piloți, tehnici și ajutoare de nădejde.

”Am reușit să organizăm cu succes cel mai mare eveniment aviatic din România și pentru aceasta mulțumesc tuturor angajaților CNAB implicați în acest proiect, partenerilor noștri și celorlalți organizatori din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei. Mulțumesc totodată spectatorilor, instituțiilor statului – Poliția Transporturi, Poliția de Frontieră, Vama, SRI, ISU – mass media și pasionaților de aviație care ne-au fost aproape și ne-au susținut permanent în demersul organizării acestui proiect, BIAS 2017”, a declarat, tot la festivitatea de decernare a trofeelor pentru participanți, Bogdan-Stelian Mîndrescu, directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București.


Vezi aici o GALERIE FOTO SENZAȚIONALĂ de la BIAS 2017, realizată de Răzvan Podgornai


Până la anul, când va avea loc Bucharest International Airshow – ediția a X-a, vă salut cu bucurie: Am scăpat de insolație. Pasionați de Aviație, ne vedem la Aeromania, peste câteva săptămâni.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*