Ce riscuri și ce avantaje aduce publicitatea online?

Ce riscuri și ce avantaje aduce publicitatea online? Ne petrecem din ce în ce mai mult timp în lumea virtuală, socializăm cu persoane în mediul online, fără să ne pese că nu le-am văzut niciodată în realitate. Privim filme pe internet. Tot aici căutăm informații și date despre anumite evenimente. În unele țări, chiar și ședințele de părinți se fac online. Nu e de mirare faptul că în fiecare zi, numărul cumpărătorilor online devine din ce în ce mai mare. În prezent sunt foarte puține persoane care nu caută un anumit produs pe net. În rezultatul acestui progres tehnic, mai multe companii și-au mutat ideile de promovare a produselor și serviciilor tot în lumea virtuală. Specialiștii în publicitatea AdWords sunt de părere că mediul virtual oferă numeroase avantaje, iar vânzările se realizează uneori chiar mai bine decât în mod tradițional. În continuare vom încerca să aflăm care sunt avantajele și dezavantajele publicității online.

Ce riscuri și ce avantaje aduce publicitatea online

Avantaje

 • Pe lângă faptul că reprezintă un mijloc ușor și accesibil, care poate fi utilizat de un număr considerabil de persoane în același timp, publicitatea online face mai complexe mesajele reclamelor. Acestea pot conține texte, sunet și imagine, toate livrate din același punct. Un argument extrem de important în favoarea conceptului este și faptul că spațiul în care este expusă reclama este nelimitat.
 • De asemenea, publicitatea online este un instrument perfect de cercetare. Aceasta are capacitatea de a măsura cu exactitate câte persoane au accesat o anumită pagină web sau un magazin virtual și câte dintre ele au cumpărat un anumit produs. Tot prin intermediul mediului virtual, consumatorul poate interacționa direct cu un anumit produs, poate afla ce părere au despre el alți cumpărători, iar în unele cazuri chiar are posibilitatea să testeze produsul sau să-l cumpere cu un singur click.
 • Un alt avantaj al publicității online este că afișarea acesteia se poate face în regim non-stop, iar campaniile publicitare, odată lansate, pot fi modificate sau întrerupte în orice moment.
 • Un alt element esențial care oferă un plus de valoare publicității pe internet este că aceasta este mult mai ieftină decât reclamele TV, de exemplu, atingând cu ușurință aceleași rezultate în rândul publicului larg.
 • Pe lângă faptul că în cazul publicității online feedback-ul este mai rapid, reclamele pe internet oferă posibilități vaste de targetare publicului țintă.
 • Direcționarea anunțurilor este unul dintre cele mai semnificative avantaje ale publicității online. Aceasta oferă posibilitatea afișării anunțurilor relevante pentru persoanele din anumite categorii de interese. Altfel spus, reclama va fi văzută în special de oamenii care sunt interesați de serviciile și produsele pe care vrei să le promovezi.
 • În condițiile în care în ultimul an televiziunea, radioul și presa scrisă au pierdut din teren, din ce în ce mai mulți consumatori, în special adolescenți, migrează activ spre surse alternative de divertisment. Majoritatea covârșitoare a acestora își dau întâlnire în zona online. O publicitate în mediul online are deci mai multe șanse să fie consumată de un public larg.

În concluzie, există numeroase avantaje ale publicității online, iar o firmă care se respectă știe că internetul capătă din ce în ce mai multă amploare. Totuși, înainte de a investi în publicitatea online, orice companie trebuie să conștientizeze care sunt limitările la care se expune utilizând mediul virtual. Publicitatea online are și o serie de puncte slabe.

Dezavantaje:

 • Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale reclamelor pe internet este fenomenul numit banner blindness. Este vorba despre tendința vizitatorilor paginilor web să ignore bannerele publicitare. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când bannerul conține informația pe care utilizatorul o caută. La fel de des, fenomenul este întâlnit în cazul mesajelor cu caracter promoțional, mai ales atunci când aceste e-mailuri sunt primite în număr mare, căpătând forma de SPAM.
 • Un alt dezavantaj al publicității în mediul virtual se referă în mare parte la publicitatea interactivă și la cea multimedia. Deși este o formă care se bucură de popularitate și oferă multe beneficii, reclamele dinamice sunt mai greu de încărcat decât bannerele statice. De aceea, ele trebuie să fie folosite cu mai multă grijă.
 • Publicitatea online poate fi deseori blocată. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor programe special create pentru a împiedica afişarea reclamelor pe internet. Indiferent dacă este vorba de bannere simple, flash, text, sau alte tipuri de reclame, acestea deseori îngreunează navigarea și devin enervante pentru consumator.
 • Un alt dezavantaj al publicității online este faptul că întreprinderile mici nu au suficiente posibilități financiare pentru a se promova prin intermediul reclamelor virtuale. Acest lucru este cu atât mai greu de făcut, cu cât există milioane de companii care vând produse şi servicii de același fel.
 • O problemă care nu poate fi trecută de cei care intenționează să-și promoveze un produs prin intermediul publicității online sunt dificultățile care ar putea să apară în estimarea legitimităţii anumitor tranzacţii. Un alt dezavantaj al promovării online este faptul că vânzătorii şi clienţii sunt izolaţi unul de altul. Contactul dintre cele două părți este minim atât înainte, cât și după încheierea tranzacției. În consecință, șansele unor vânzări repetate scad, iar multe companii se pot orienta spre alte metode de promovare.
 • Uneori, publicitatea online implică și o serie de cheltuieli în plus. De exemplu, pentru a putea suporta o redare video, este posibil ca serviciul de găzduire să aibă nevoie de îmbunătățiri. În consecință, costurile de operare a site-ului vor crește. Mai mult, reclamele online pot fi o alegere greșită în cazul în care targetarea realizată este bazată pe o audienţă mai puțin implicată în lumea virtuală și fără prea multe cunoștințe tehnologice.

Chiar dacă are și o serie dezavantaje, plusurile promovării unui produs sau a unui brand în mediul online sunt net superioare. Cu bagajul necesar de informații, întreprinzătorii pot avea multe beneficii în urma utilizării reclamelor pe internet. Acum că știti aceste detalii despre Ce riscuri și ce avantaje aduce publicitatea online, sperăm să luați mai ușor cea mai bună decizie în promovarea business-ului dumneavoastră.

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*