Cea mai bună metodă de reciclare a bateriilor, televizorului și a laptopului vechi

Dispozitivele vechi și uzate se pot acumula de-a lungul anilor – aruncă o privire doar în sertare, în garaj sau în colțul întunecat al dulapului. Cu excepția cazului în care ești un guru auto-disciplinat în curățenie, sunt șanse să păstrezi bateriile, cablurile și dispozitivele mai vechi din motive nostalgice sau pentru că ai crezut că ți-ar putea prinde bine într-o zi.

Lasă muzeul tehnic pe seama altcuiva. Ai de făcut lucruri mai utile decât să permiți colectarea prafului pe laptopul vechi, cartușele uzate, telefonul antic sau pe o cameră pe care te-ai gândit s-o păstrezi pentru copii. Oricare ar fi tehnologia, când e timpul să-i spui la revedere există modalități corecte de a elimina vechile gadget-uri. Te voi îndruma să alegi căile cele mai bune.

În cazul în care le-ai făcut vânt electronicelelor într-un depozit de deșeuri, acestea lasă în urmă fire și plastic, care, știi tu, au nevoie de o perioadă foarte lungă ca să degradeze. Dacă sunt păstrate sau aruncate în mod necorespunzător, deșeurile electronice pot afecta mediul. Majoritatea produselor electronice conțin materiale toxice cum ar fi plumbul, substanțele ignifuge și cromul. Acestea pot afecta rinichii, sângele și sistemul nervos uman. Atunci când electronicele sunt depozitate sau aruncate incorect, aceste toxine se pot scurge în încăpere, în apele subterane, apoi se evaporă în atmosferă.

Există o serie de modalități ecologice de a elimina vechile aparate electrice. Este important să reții că protocolul de eliminare poate fi diferit pentru fiecare tip de dispozitiv în parte. În culise, dispozitivele sunt reciclate, renovate sau redistribuite. Uneori sunt dezasamblate pentru piese sau topite.

Ce trebuie să fac înainte de a scăpa de dispozitivul meu?

Când s-a terminat bateria sau nu-ți mai funcționează gadgetul, asigură-te că l-ai rupt de tot de tine. Chiar dacă este vechi, ar fi nevoie doar de un încărcător pentru a reporni telefonul sau computerul  pentru a ajunge la datele tale personale sau, din contra, s-ar putea să nu mai poți accesa date importante stocate pe dispozitivul defectat iremediabil.

Morala: Fă mereu copii de rezervă ale informațiilor de pe dispozitiv – fotografii, videoclipuri, melodii, etc. și apoi efectuează o resetare la parametrii din fabrică.

Bateriile

Există câteva căi prin care poți arunca bateriile de unică folosință sau reîncărcabile, cum ar fi bateriile AA, AAA și D care sunt folosite în lanterne, jucării și alte produse electronice de uz casnic. Colectează bateriile uzate într-un recipient, iar când acesta s-a umplut, transportă-le la centre de colectare specializate. Le găsești în magazine pentru baterii sau electrocasnice mici sau poți solicita colectarea de la domiciliu, prin intermediul website-urilor specializate.

Laptop

Înainte de a-ți lua rămas bun de la computerul vechi, întreabă-te dacă este încă utilizabil. Dacă are mai puțin de cinci ani este probabil ca altcineva să-l mai poată folosi. Laptopurile funcționale pot fi donate la organizații non-profit locale sau biblioteci, după renovare. Dacă dispozitivul este prea vechi îl poți da la dezasamblare. Întreabă la orice service laptop din zona ta – ar putea avea nevoie de piese de schimb. Când aduci laptopul, amintește-ți despre toate accesoriile care au venit cu el – tastatură, mouse, imprimantă, modem și orice software. De obicei, refurbizatorii pot reambala toate acestea. Nu uita să ștergi datele tale mai întâi!

Televizoare

Similar cu telefoanele și laptopurile, televizoarele pot fi reciclate. În cazul în care încă funcționează, ia în considerare donarea televizorului la un magazin secondhand. O căutare pe Google îți va arăta centrele locale de reciclare și donație care acceptă electronice mai mari.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*