Raport CIAS: Câte incidente au fost înregistrate în Aviația Generală din România, în 2016

Un raport al CIAS, adică Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, emis de curând, arată că, în 2016 au fost înregistrate cu 13.1% mai multe evenimente de Aviație Civilă față de 2015. Mai precis, au fost raportate  1.531 de incidente, în special în zona transportului aerian comercial.

Potrivit CIAS, în 2016, numărul evenimentelor operaţiunile de transport aerian commercial a crescut cu 15%, până la 1.021, dintre care 7 incidente grave, 5 fiind pe teritoriul României.

CIAS incidente aviatie romania 2016

“În anul 2016 au fost raportate 1.021 evenimente de aviaţie civilă produse în operaţiunile de transport aerian comercial. Din punct de vedere al severităţii, au fost înregistrate 940 evenimente fără efect asupra siguranţei, 58 de incidente, un incident major, 8 incidente semnificative, 7 incidente grave şi 7 evenimente raportabile unde nu a existat intenţie de zbor”, se arată în raport.

În total, comparativ cu anul 2015, s-a înregistrat o creştere de nouă ori a numărului de incidente grave, în anul 2016 fiind înregistrate nouă astfel de evenimente, faţă de unul în anul anterior. Şapte dintre acestea s-au produs pe teritoriul României, dintre care cinci în operaţiunile de transport aerian commercial.

Un exemplu prezentat în raportul CIAS este incidentul care a avut loc în data de 7 ianuarie 2016, când o aeronavă tip Boeing 737-400-430 a ieşit în afara pistei depăşind pragul, pe aeroportul aeroportul internaţional Avram Iancu Cluj.

“Cauza producerii a constat în efectuarea unui zbor în filare prelungit, urmat de luarea contactului cu pista la o distanţă de aproximativ 2300 ft (aprox. 700 m) de la pragul pistei 25”.

Statistica omite însă un fapt important, zic eu: creșterea numărului de aeronave și de zboruri de pe aeroporturile României. Dacă s-ar lua în calcul și acest lucru, cifrele prezentate în raportul CIAS vor fi, cu siguranță, mai puțin “dramatice” decât vi s-au părut la prima vedere.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*