Creatoare de modă. Profesia, văzută prin foarfecele Anei Novic

Ana Novic este creatoare de modă de la 7 ani. Pe atunci, joaca ei era să modifice rochițe și alte haine la mașina de cusut cea veche, a familiei. Cu toate că încă de mică se visa în culisele unor prezentări, pe cele mai mari podiumuri ale lumii, ea a ajuns târziu în branșă. Nu cunoștea pe nimeni, dar grație încăpățânării, perseverenței, echilibrului, optimismului și eforturilor susținute, Ana a reușit să se impună pe piață, fiind autoarea unor colecții inedite și chiar prima creatoare de modă care a realizat rochii de seară pictate manual.
Inventivitatea și inspirația nu au limite în această artă a frumosului, în care ținutele sunt unice nu doar prin formă, ci și prin personalitatea celor care le îmbracă.
Am stat de vorbă cu Ana Novic pentru a afla cum arată profesia de creatoare de modă prin foarfecele ei și am descoperit că eșecul nu are scuze. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, mai devreme sau mai târziu, reușești.
S-a născut și a copilărit în Tulcea, iar majoratul a surprins-o în București. A trebuit să lucreze, în domenii diverse, încă din adolescență pentru a își plăti viața de zi cu zi: la un abator, la casa de marcat, barmaniță, ba chiar a plecat o vreme, în care nu se regăsea aici, în Spania. Dar lipsa casei, lipsa interacțiunii cu care se obișnuise în România, locurile și oamenii de aici au adus-o înapoi în țară, unde a revenit la vechea sa ocupație – de barmaniță.

“Acum câțiva ani îmi doream un atelier spațios, cu un showroom, neapărat în spațiul în care locuiam. Iar faptul că acum le am și că stăm de vorbă în spațiul pe care mi l-am imaginat-o mereu, îl consider o mare realizare. Am ajuns aici cu pași mici, dar mă simt motivată de această reușită. Apreciez că nu am renunțat atunci când mi-a fost greu. A fost stresant la început, să știu că nu am o siguranță financiară, că trebuie să plătesc facturi, mai ales că țin să fiu la zi cu toate plățile, întotdeauna. Ce pot să spun este că dacă ai încredere, răbdare, și muncești asiduu, cu pasiune, lucrurile se întâmplă până la urmă așa cum îți dorești. Așa se cern oamenii. Unii reușesc, alții nu. Unii au puterea și ambiția să rămână acolo, alții se opresc și fac ceea ce cred că e mai rapid și mai sigur pentru a-și câștiga existența”. creatoare de moda ana novic
Ana a reușit să ajungă un nume în lumea modei nu doar prin muncă, ci și cu echilibru între viața profesională și cea personală. Recunoaște că PR-ul, prietenul, iubitul și soțul – Robert, este mâna ei dreaptă. El se ocupă de promovarea brandului Ana Novic și o susține, nu doar verbal.

“Vreau să vând cât să fim noi bine și să fim mulțumiți. Să ne trăim viața frumos, nu vreau să uităm cum să mai trăim. Nu vreau să ajungem la bătrânețe și să nu avem nimic în spate decât muncă. Echilibrul este cel mai important în viață”.

Un eveniment nefericit, catalizatorul unei cariere de succes

“Un moment nefericit din familie a adus după el o sumă de bani. Recunosc că dacă nu se întâmpla asta, probabil că nu aș fi luat decizia de a lăsa jobul și de a îmi urma visul din copilărie. Dacă nu ai o stabilitate financiară, nu poți face să abordezi calea antreprenoriatului. Chiar dacă mi-a fost greu să fac asta, căci nu aveam relații, conexiuni, nu știam cui să mă adresez, în 2010 am hotărât să mă dedic exclusiv creației vestimentare. Singurele lucruri pe care le aveam erau talentul și ambiția, dar și orgoliul. Deși mi-a fost greu, nu am fost dispusă la compromisuri pentru a vinde. Mi-am asumat greul care venea în acest context, dar nu m-am gândit nicio secundă la a lăsa totul baltă și la a mă întoarce la ceea ce făceam înainte. Nu aș fi suportat gândul eșecului, dar nici să îmi spună cei din jurul meu că ‹uite, ți-am zis că nu o să reușești›”, își amintește creatoarea de modă.

Ana Novic spune că atunci când a luat hotărârea de a își urma visul, s-a întrebat dacă ar mai exista altceva care să o facă să se simtă la fel de împlinită. Atunci și-a dat seama că în afară de dans, care o pasionează foarte mult, sau de fotografie, creația vestimentară este profesia pentru care a fost făcută. Oricum, dragostea pentru imagine avea să și-o satisfacă odată cu fotografierea și promovarea ținutelor, așa că ea trebuia să ajungă o creatoare de modă. Mare.ana novic creatoare de moda

Oamenii nu ar trebui să înceteze să creadă în visul pe care îl au

Ana îmi povestește că în 2010 a vândut doar două rochii.Dar asta nu a demoralizat-o. Se trezea în fiecare dimineață și lucra la program, în camera amenajată ca atelier. Își impusese un program strict, de la care nu făcea rabat, în ciuda a ceea ce îi spuneau cunoscuții când o sunau pentru câte-o invitație la relaxare și distracție în oraș.

“Atunci Internetul și Social Media nu erau atât de dezvoltate. Căutând pe Google un loc unde să îmi expun și vând creațiile, căci adunasem destule, am dat peste un articol de blog al unei alte creatoare de modă și peste un comentariu în care aceasta era invitată să expună ceea ce realiza, la un magazin din Mangalia. Am contactat-o eu pe respectiva și, deși nu am colaborat, am rămas foarte bune prietene. Tot ea m-a sfătuit să vorbesc cu ‹Lala›, proprietara blogului, lucru pe care l-am și făcut. Lala, care și ea încă îmi este prietenă, m-a sfătuit să merg la un târg de handmade din București.

Așa mi-am prezentat colecțiile pentru prima oară publicului.

La finalul lui 2010 a apărut o competiție pentru tinerii designeri și, deși nu mă consider designer, căci nu desenez, ci creez, am participat. A fost unul dintre cele mai fericite momente din viața mea. Nu vindeam rochii, dar aveam o prezentare. Prima mea prezentare. Eram în culise, așa cum mă visam când eram mică, dădeam interviuri, eram ca o albinuță care se agita bucuroasă de colo-colo”, își amintește ea.

Abia atunci Ana Novic a început să creeze primele legături și să se facă remarcată. Ușor-ușor târgurile au crescut, aparițiile s-au mutat pe TV, dar publicitatea verbală, a clientelor mulțumite, a fost decisivă în dezvoltarea carierei și al business-ului.

Foarfece și încredere

“Văd un material, îmi imaginez cum arată rochia, iau foarfeca și tai”, mărturisește creatoarea de modă. Pentru ea, schițele aproape că sunt o bătaie de cap. A încercat să deseneze, dar a eșuat, așa că a trebuit să accepte că are o abordare aparte. Cu toate acestea, nu face rabat de la calitate, iar clientele știu asta. Ele îi apreciază munca și, cel mai important, au încredere în ea.  Chiar dacă de multe ori îi este greu să lucreze, neavând o echipă, căci “este greu să găsești oameni care să tragă în aceeași direcție”, imaginația, ana novicpriceperea, foarfecele și mașina de cusut ale Anei Novic transpun, de fiecare dată, din personalitatea purtătoarelor.

“În general, oamenii vor să câștige bani, dacă se poate fără să facă nimic. Încerc să fiu un om echilibrat cu cei cu care colaborez, să fiu buni cu ei, să fiu ‹șeful› pe care mereu mi l-am dorit. Să îi apreciez, să îi respect. Dar cei din jur o iau ca pe o slăbiciune. Profită și nu se implică. Îmi doresc ca brandul meu să ofere calitate, să fie un pachet perfect”.

Creațiile s-au schimbat, semnătura a rămas și rămâne aceași

Ana lucrează obiecte vestimentare unicat, iar cele sau cei care îi calcă pragul atelierului, pentru asta vin.
“Îmi place să interacționăm, să ne cunoaștem, să ne uităm la materiale. Să le cunosc personalitatea. Poate lor le place o rochie din poze, dar croiala ei nu se potrivește conformației pe care o au. Sau poate fi adaptată. Cu toate acestea, indiferent de ținută, merg pe simplitate și pe extravaganță. Chiar dacă creațiile mele s-au schimbat și se schimbă, semnătura a rămas însă aceeași. Toate colecțiile mele au un aer vintage. Am păstrat și păstrez clasicul, feminitatea, misterul anilor ’50 – ’60. Nu mă pot detașa de asta. Poate și pentru că am crescut într-o altă perioadă, în care eleganța însemna altceva. Acum, atât femeile, cât și bărbații, nu mai știu să fie eleganți. Nu mai au respect de sine și respect pentru cei din jur. Înainte, toate astea le învățam acasă. Mă uit la bărbați, de exemplu. Nu te lasă să intri prima pe ușă când te văd că ai un copil în brațe. Sunt lucruri la care țin. Chiar dacă îndrăznesc în creație, păstrez această latură rafinată, ca pe o semnătură”.

Citește restul articolului pe cariereonline.ro

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*