“Mă așteptam să râd mai mult, să fie mai amuzant”, am auzit discutând doi spectatori, la ieșirea din sală…
“Ce mărunt pot gândi unii”… îmi spun în sinea mea.
Cum am învățat să conduc este, văzut prin ochii mei, un spectacol care te urcă într-un carusel al emoțiilor umane: amuzamentul, empatia, mânia, disprețul, păstrând totodată, pentru final, o lacrimă ce ți se prelinge încet, pe obraz, în timp ce te ridici în picioare și îi aplauzi cu toată forța pe cei aflați pe scenă: Şerban Pavlu, Ioana Anastasia Anton, Delia Nartea, Smaranda Caragea, Alexandru Conovaru.
Cum am învățat să conduc este o metaforă pentru lecțiile de condus pe care un unchi i le dă nepoatei sale. Astfel, maturizarea copilei este asociată cu capitole ce se regăsesc în pregătirea unui viitor conducător auto.
Spectacolul este dramaturizarea, într-o regie de excepție, a unei relații disfuncționale dintre o mamă needucată şi fiica ei, a frământărilor cu care se confruntă adolescenta şi, mai ales, a nevoii unei figuri paterne pe care aceasta o are și o găsește în unchiul său. Un unchi căsătorit, trecut de prima tinerețe, care își redescoperă, prin ea, “băiețelul” nematurizat ce era de fapt. O analiză a vieţii impuse de societate, un exemplu al consecinţelor pe care le poate avea un mediu familial disfuncţional pentru viața unei copile și ulterior a unei adolescente.
Pedofil? Incestuos? Un rău necesar? Te las pe tine să îl etichetezi pe controversatul personaj, unchiul Peck, jucat cu măiestrie de Șerban Pavlu.
Urmărește site-ul Teatrului de Comedie, pentru a vedea când se mai joacă Cum am învățat să conduc. Ai grijă, sala în care spectacolul se întâmplă este mică, iar biletele se dau destul de repede.
foto: comedie.ro