Există o vorbă conform căreia “Acel om care nu își cunoaște trecutul, nu are viitor”. Sincer, eu aș adăuga și faptul că “Acel om care nu își cunoaște și cinstește trecutul și eroii, nu este din popor”.
Știm cu toții modelul americanului “spălat pe creier” care își iubește țara, neamul și istoria ca pe proprii părinți. Nu zic că este cea mai sănătoasă abordare, însă nu putem ignora oamenii și faptele care au dus la ceea ce suntem azi. Iar dacă cei de la putere uită aceste lucruri, nu înseamnă că noi, “prostimea”, trebuie să le urmăm exemplul.
Recent, mi-a fost dat să descopăr o inițiativă cum rar îți este dat să vezi, de realizare a unui monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial, care au căzut la datorie în Cireșoaia, în lupta de apărare a țării. Un monument umil, dacă îl comparăm cu faptele de atunci, dar care să ateste și să comemoreze acțiunile pe care vânătorii de munte le-au înteprins, acum 100 de ani, pentru ca noi să fim astăzi așa cum suntem.
Cum poți cinsti vânătorii de munte, Istoria României și ceea ce ești azi, cu un pachet de țigări. Context istoric
În perioada 08 august – 11 septembrie 1917, Batalionul de Vânători de Munte a fost angajat în faza de apărare a Armatei 1 Române, în zona Cireșoaia – Coșna, județul Bacău.
Întreaga operațiune este o adevărată lecție de istorie, dar ceea ce trebuie subliniat din ea este ce s-a întâmplat în luna August, începând cu noaptea de 11/12 august 1917, când vânătorii de munte s-au strecurat în ascuns spre aliniamentul de atac, traversând râul Trotuș prin apa adâncă, au ieşit pe creasta Vrânceanu, iar în zorii zilei de 12 august, au surprins companiile din Divizia 70 Infanterie Austro – Ungară, care se pregăteau să reia atacul.
Batalionul de Vânători de Munte a atacat inamicul la baionetă, l-a respins şi, până în seara zilei a pus stăpânire pe dealul Cireşoaia, capturând 400 de prizoneri, provocând inamicului, mari pierderi în personal şi tehnică.
„În tranşeu la Cireşoaia
Curgeau gloanţele ca ploaia
Şi obuzele ca vântul,
De se zguduia pământul!”
Atacul victorios al vânătorilor de munte în cooperare cu trupele din zonă, a însemnat începutul declinului ofensivei inamicului la Oituz şi respingerea trupelor sale de pe înălţimile care dominau Valea Trotuşului în zona Târgu Ocna.
O zi mai târziu, vânătorii de munte au atacat din nou trupele Diviziei 70 Infanterie Austro – Ungară, pe care le-au aruncat în Valea Slănicului, cucerind toată creasta marcată de Dealul Cireşoaia şi Vârful Coşna. Spre seară însă, inamicul, aducându-şi noi forţe, a executat un puternic contraatac asupra trupelor româneşti. Vânătorii de munte au rămas însă neclintiți. până în noaptea de 18/19 august 1917, când au fost înlocuiţi şi trecuţi în rezerva Diviziei 7 Infanterie.
În aceste încleştări sângeroase, pe viaţă şi pe moarte, din luna august 1917, vânătorii de munte au pierdut jumătate din efectiv.
Acum, în 2017, la 100 de ani de la “Botezul de Foc”, vânători de munte contemporani, mobilizați de dl. Maior Liche Lucian, alături de iubitorii de nație și de istorie, au hotărât realizarea unui monument în cinstea eroilor de la Cireșoaia. Pentru constuirea acestuia, au demarat o subscripție publică privată, fără implicarea Autorităților, prin care doresc să adune sumele necesare. Mai multe detalii se regăsesc în prezentarea detaliată a contextului istoric și a proiectului comemorativ.
Stăteam și mă gândeam că, dacă un necunoscut te vede fumând și îți cere o țigară pe stradă, sunt peste 90% șanse să îi dai și lui una. Că ce, “ce e o țigară?”. Chiar așa, “ce e un pachet de țigări” pentru a îți arăta aprecierea pentru eroii care și-au pierdut viața pentru a contribui la ceea ce ești astăzi?