Cum zboară avionul? Datorită aripilor, motorul este doar un mijloc

Cum zboară avionul? Cum reușește mașinăria de câteva zeci de tone să se ridice și să stea în suspensie în aer? Vei fi tentat să spui că datorită motoarelor, nu? În rândurile de mai jos am să încerc să îți explic cum este posibil acest lucru, dar și de ce motoarele sunt doar un mijloc în realizarea zborului.

În timp ce stai pe planeta noastră, te confrunți cu gravitația. Dacă începi să mergi sau să alergi, îți folosești mușchii pentru a realiza o forță de tracțiune, imediat contracarată de rezistența la înaintare, adică vântul pe care îl simți că îți bate în față. O singură forță nu o resimți: portanța. De aceea, orice înglobează o aripă sau un dispozitiv de ridicare va avea de-a face cu forțele enunțate mai devreme.

Totuși… Cum zboară avionul?

De îndată ce orice mașinărie creează o ridicare mai mare decât propria greutate, se va menține dacă portanța ei este în echilibru cu greutatea. Va avea însă, în continuare, de echilibrat și tracțiunea, dar și rezistența la înaintare.

Ce este această portanță?

Portanța este ascensiunea provenită de la aripi. Când avionul înaintează, aripile sale generează portanță, adică forța care îl ține în aer.

Păsările produc forța de tracțiune dând din aripi. Cum avionul nu poate da din aripi, are nevoie de motoare.

Gândește-te la aer ca la un ocean pe care nu îl poți vedea. Ca dovadă că este acolo, când mai circuli cu mașina, scoate mâna pe geam. Dacă vei ține palma orientată în jos, nu vei simți nimic. Dacă o întorci însă contra curentului de aer, vei simți rezistența la înaintare, dar și cum mâna se duce în sus.

Același lucru se întâmplă și cu aripa avionului. Atunci când aparatul de zbor este propulsat înainte, aripa despică aerul, împingând o cantitate a acestuia deasupra și alta dedesubt.

Prin forma aripii, aerul care circulă pe deasupra se va deplasa întotdeauna mai repede decât aerul care circulă pe dedesubt. Conform legii lui Bernoulli, deasupra aripii se va produce o forță de aspirație, iar sub aripă o presiune foarte mare, care impinge în sus aripa, respectiv aeronava.

Toată această forță se numește, generic, portanță.

Iată și două video-uri mai interactive pentru a face mai ușor de înțeles cum zboară avionul:

Acum că ai aflat cum zboară un avion, te invit să experimentezi pe propria piele zborul adevărat, la înălțimi de la care poți admira împrejurimile, din cabina de pilotaj. La Aerodromul Luica ai ocazia să zbori într-un avion de mic dimensiuni și să primești mai multe răspunsuri la curiozitățile tale privitoare la Aviație.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

2 thoughts on “Cum zboară avionul? Datorită aripilor, motorul este doar un mijloc

 1. Tocilaciprianvasile

  4 septembrie 2018 at 23:55

  Vriau să merg și eu cu avionu că namers ni ciodata

  1. Titi Sparanghel

   19 mai 2022 at 15:24

   Si mue m i se pare fuarte frumos cu avionu.M i ar placia sa merg si eu cu avionu ca nam fost ni ci odata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*