Laci Nagy este un fel de „guru” pentru bărbații care au grijă de felul în care se îmbracă și se prezintă în societate. Cu ajutorul site-ului său, acesta își propune să educe reprezentanții sexului masculin, scoțându-le din minte clișeul conform căruia ai nevoie de bugete considerabile pentru a arăta bine.
Laci a lăsat deoparte câteva minute blogul și mi-a oferit, în exclusivitate, o serie de sfaturi pentru profesioniști, despre cum să se îmbrace și cât de important este stilul în viața profesională. Materialul a fost scris pentru Ghidul MBA al Revistei CARIERE.
Ce înseamnă până la urmă… stil?
Stilul nu este doar despre abordarea vestimentară. Stilul este un mix de atitudine, personalitate, stil de viață, vestimentație și, nu în ultimul rând, îngrijire personală.
„Atunci când intri într-o încăpere plină de necunoscuți aceștia te citesc în câteva secunde pentru că transmiți gesturi nonverbale incoștient. Bineînțeles, aici se adaugă și felul în care ești îmbrăcat și ceea ce scoți pe gură. De regulă, foarte greu ți se acordă o a doua șansă”, spune Laci.
Îmbrăcatul bine transmite celorlalți următorul mesaj: „Eu am grijă de mine”
Imaginează-ţi că felul în care te îmbraci poate influenţa genul de oameni pe care tu ai vrea să îi ai in viaţa ta. În general, oamenii se judecă unii pe alţii după felul în care sunt îmbrăcaţi. Drept urmare, dacă vrei mai mult de la viață, atât în ceea ce privește lucrurile materiale, cât și cele nemateriale, trebuie să exprimi asta prin orice mijloc posibil. „Dacă tu crezi că ești o persoană bună, inteligentă, unică, pe care alții ar vrea să o cunoască, atunci… de ce să te îmbraci generic”?
Ține cont că vestimentația este cartea ta de vizită. Te ajută nu doar să fii prezentabil, ci și să arăți că ai un câștig frumos și un stil de viață pe măsură. Altfel cine ar vrea să facă business cu o persoană care nu prezintă niciun interes?
Accesoriile te ajută să „spargi gheața” conversațiilor
Pe lângă cele enumerate mai sus, ceasul potrivit îţi va accentua ţinuta şi te va face să emani siguranţă. Acesta ar trebui să reflecte câștigul tău și este bun deschizător de conversații. Prin urmare, asigură-te că porți un ceas „cu poveste”. Una pe care o și cunoști!
„Alegerea unui ceas o consider ceva personal, deoarece acesta este încă un simbol al stilului. Nu te lăsa influențat de modă. Nu aceasta trebuie să îți dicteze ce fel de ceas să cumperi și să porți! Explorează această lume, a ceasornicarilor, înainte de marea alegere”, spune Nagy.
Tot la capitolul bijuterii sunt și butonii. Aceștia trebuie aleși conform stilului de viață, influențați de pasiuni. Dacă, de exemplu, ești pasionat de jocurile de noroc, niște butoni în formă de zaruri ar fi cea mai bună alegere. Scoate-ți hobby-ul în evidență cu ajutorul lor căci, asemeni ceasului, și ei pot fi deschizători de conversații.
Ce să ai în garderobă
În primul rând, ai nevoie de cel puțin 5 cămăși, câte una pentru fiecare zi. Ca nuanțe se pot alege: alb, roz pal, gri deschis, albastru deschis și o cămașă cu dungi verticale. Acestea sunt destul de versatile și se potrivesc cu cele două costume de nelipsit: gri și bleumarin.
„Aș opta pentru un costum din 3 piese, cu vestă. Aceasta te ajută să faci mai multe combinații”, mai spune Laci.
Accesoriul de nelipsit unei ținute business este cravata. Aceasta trebuie să fie de calitate, asortată la restul ținutei.
Să nu uităm de pantofi. Pentru început, o pereche de pantofi negru și una maro, este suficient. Acestea merg în combinație cu oricare dintre piesele vestimentare menționate mai devreme.
Tips&Tricks sau… reguli de bun simț
Fiecare bărbat trebuie să cunoască aceste reguli, până la urmă de bun simț: pantofii trebuie să fie întotdeauna curați, hainele călcate și îngrijite. Un alt aspect, de multe ori neglijat, este mărimea hainelor. Acestea trebuie să fie pe măsură, deci, croitorul trebuie să îți fie unul dintre cei mai buni prieteni. Ai grijă, în special, la lungimea pantalonilor. Dar o să știe ce are de făcut noul tău prieten…
„Dacă se află la acest nivel profesional, fiecare costum pe care îl poartă ar trebui să fie la comandă, made to measure. Vor observa că vor face economi mari astfel decât să dea banii pe branduri consacrate ready to wear”, sfătuiește Laci.
Ai grijă la detalii. Învață să îți asortezi cămașa la cravată. La început nu o să îți fie ușor, așa că te poți rezuma la alegerea unei cravate care este în contrast cu cămașa.
Degeaba respecți însă toate sfaturile de mai sus, dacă nu ai grijă de tine. Îngrijirea personală joacă unul dintre cele mai importante roluri. Alege-ți o tunsoare potrivită și, dacă porți barbă, îngrijește-o corespunzător. Nu uita nici de mâini și de ochi. Sunt alte două detalii extrem de importante, căci vei ajunge să dai mâna cu diverse persoane.
Și ar mai fi câteva sfaturi, pe care le poți citi cumpărând ghidul de aici. Merită banii, mai ales dacă ești interesat să urmezi un MBA.