Despre mitul ieșirii din zona de confort. Suferința umană și scopurile ei transcedentale

De câte ori nu ai auzit „ieși din zona de confort iar viața o să se aranjeze de la sine”? Te-ai plictisit deja, nu-i așa?

Din păcate însă, toată treaba asta cu „zona de confort” este un mit. Iar în rândurile următoare o să încerc să îți explic de ce și cum ar avea sens „ieșirea din zona de confort”.

A munci din greu nu duce neapărat la obținerea succesului.

Este doar un mit puritan acela că dacă muncești pe brânci, vei fi salvat, izbăvit. Cunosc indivizi și individe care, deși au muncit și muncesc pe rupte, sunt la linia de plutire. Nu au obținut niciun succes, o super-recunoaștere, nu li s-a deschis întregul Univers. Căci nivelul la care a ajuns societatea în prezent este cel al oportunităților. Succesul nu mai înseamnă neaapărat muncă grea sau „inteligentă” și nici să te crucifici.

Păi și atunci ce înseamnă a fi un om de succes?

Hai să-ți zic eu ce cred că înseamnă: să faci ceva care contează. Să schimbi viețile oamenilor (măcar pe ale celor din jurul tău), chiar și la nivel micro. Oricum ar fi, contează. Să oferi, să aduci plusvaloare.

Acum o să spui că nici asta nu îți garantează că o să plouă cu bani pe lângă tine. Doar tu așa vezi succesul. Sau așa ți s-a spus că arată.

Gândește-te însă că prin ceea ce faci, vei crea un precedent. Vei descoperi un sens al vieții care valorează mai mult decât banii.

Dar cum să faci lucruri care contează?

Nici nu ai idee cât de ușor este. Trebuie să fii om, să fii deschis, vulnerabil, să acționezi cu inima. Odată ce vei proceda astfel, vei fi mai inspirat și vei găsi chemarea de a face ceva ce contează pentru cei din jur, chiar dacă puțin.

  • Lustruiește oglinda, nu o sparge

Din ce vine inspirația? Ei bine, am descoperit că vine chiar din îndeletnicirile pe care astăzi le subevaluăm.

  • Care sunt aceste „îndeletniciri”?

Hai să facem un exercițiu de imaginație: Ești la un interviu unde interlocutorul te întreabă de îndeletniciri, de skill-uri. Tu, entuziasmat, îi răspunzi: empatic, curajos, cu o imaginație bogată, persuasiv, proactiv…

Iar recrutorul îți strânge mâna, spunându-ți că i-a părut bine să te cunoască.

Adevărul este că subevaluăm aceste lucruri. Nu ar trebui să o mai facem, căci ele chiar contează pentru a face lucruri care contează în această viață.

Nu te mai lua după noua credință a societății. Începe să faci lucruri care contează, lasă ceva în urma ta. Fii „rebel”: uită de nonsensurile pe care ți le cultivă jobul de la 9 la 17. Păstrează-le doar în intervalul ăla orar. Citește cărți care să te modeleze cu adevărat, nu spiciuri inutile. Mergi la teatru, călătorește, experimentează, ignoră cinicii și părerile celorlalți.

Te vei simți inconfortabil? Probabil. Dar toate acestea te vor aduce aici, în realitatea din mediul înconjurător. Doar așa vei ajunge să faci ceva care chiar contează pentru ceilalți: să fii mai uman. Câte puțin în fiecare zi. Nu doar rupt de realitate. Poți sparge o oglindă în foarte multe feluri, dar o și poți lustrui. Ambele acțiuni sunt inconfortabile pentru oglindă, dar doar lustruind-o aceasta va fi mai clară, va reflecta mai bine adevărul și va fi mai înțeleaptă.

Te-ai prins? Tu ești oglinda…

Când sinele tău interior îți va spune să faci ceva care contează, vei ajunge să suferi pentru cauza ta. Dar nu fără un scop. Ești ca un sămânță care stă să încolțească într-un copac care va susține întreaga pădure, care va susține, la rândul ei, întreaga boltă cerească.

Cam atât de important poți să fii. Totul este în interiorul tău.

Suferință plăcută!

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*