Doi asteroizi din Sistemul Solar au primit nume românești

Doi asteroizi din Sistemul Solar au primit nume românești, la propunerea Institutului Astronomic Român. Acestea au fost anunțate într-o circulară publicată de către Uniunea Astronomică Internațională, la finele lunii trecute, iar vestea a fost ulterior preluată pe site-ul rosa.ro.

Cine sunt cei doi români și asteroizii ai căror nume îi poartă

Primul asteroid botezat cu nume de român este (10466) Marius-Ioan, un corp ceresc descperit în 1981. Are un diametru de 2.6 km, semiaxa mare de 2.332 unități astronomice (U.A. – unitate de măsură a lungimii, egală cu distanța aproximativă dintre Pământ și Soare de 150 milioane km) și o perioadă de revoluție de 1301 zile. Asteroidul poate ajunge la o distanță minimă de Pământ de 1.13 U.A. Numele actual a fost ales pentru a onora activitatea profesională a Dlui Dr. Fizician Marius-Ioan Piso. De numele său se leagă înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) în 1991 şi obţinerea statutului acesteia de organizaţie independentǎ 4 ani mai târziu, fondarea Institutului de Ştiinţe Spaţiale, dar şi startul cooperării dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Datorită preocupării sale constante pentru dezvoltarea institutelor de cercetare și industriei spațiale în România, această colaborare s-a concretizat în aderarea țării la Agenția Spațială Europeană, în ianuarie 2011.

Doi asteroizi din Sistemul Solar au primit nume românești

Marius-Ioan Piso a contribuit la dezvoltarea politicilor spațiale din România, iar în anul 2003 a participat la procesul de elaborare a primului Regulament Spaţial European.

În prezent, Marius-Ioan Piso este Președintele și Directorul Executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA), precum și: membru al Consiliului Consultativ al Academiei Internaţionale de Astronautică IAA (din 2006), reprezentant naţional în Comitetul Ştiinţific NATO (din 2004) şi membru al bordului Grupului Consultativ pe Tehnologii Spațiale din cadrul Organizației pentru Cercetare și Tehnologie din NATO (din 2005), reprezentant al României la Agenţia Spaţială Europeană (din 1998), printre altele.

Doi asteroizi din Sistemul Solar au primit nume românești

Cel de-al doilea asteroid, (10707) Prunariu, descoperit în același an, are un diametru de 6.0 km și semiaxa mare de 2.431 U.A. Astfel, el face o rotație în jurul Soarelui în 1385 de zile. Asteroidul poate ajunge la o distanță minimă de Pământ de 0.87 U.A. Numele asteroidului este acum legat de primul și singurul cosmonaut român care, la vârsta de 28 de ani, a zburat la bordul Soyuz 40 până la complexul orbital Salyut 6 într-o misiune cosmică ce a durat aproximativ 8 zile. Dumitru-Dorin Prunariu este Președinte Onorific al Agenției Spațiale Române și vicepreședinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*