După 83 de ani, Zăganul zboară din nou în România

Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au fotografiat pe teritoriul României un zăgan, specie de vultur care nu a mai fost confirmată în țara noastră de 83 de ani, potrivit unui comunicat al instituției.

Zăganul mai este cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos. Este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului 20, caracteristic zonelor muntoase și este prezent în mod obişnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit şi la 7500 m altitudine în Himalaya.

Zăganul ajuns în România, pe numele său Adonis, este parte a unui proiect de reintroducere a speciei in Europa. Pasărea ajunsă în România provine dintr-un program de înmulţire din captivitate, din Cehia, şi a fost eliberată în 2014 în Masivul Central Francez. Adonis a plecat apoi prin toată Europa –Belgia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina și acum România.

Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au verificat în detaliu zona din Transilvania unde a ajuns Zăganul, găsit după datele GPS pe care le-a lăsat în urma sa. Au găsit un cadavru de câine de talie mare, din care se hrăneau corbi și ulii șorecari. Un os mare, femurul, lipsea deja, semn că și vulturul se hrănise – zăganii sunt necrofagi, dar mănîncă predominant oasele, au de regulă nevoie de alte specii care să consume carnea unui cadavru înainte de a se hrăni ei.

Foto: SOR

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*