Experiment: La birou fără smartphone. + 26% performanță

Un experiment psihologic realizat de Universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab, demonstrează: smartphone-urile sunt extrem de folositoare pentru verificarea e-mail-ului sau îndeplinirea anumitor sarcini urgente de serviciu, atunci când utilizatorii sunt pe drum, dar scad productivitatea atunci când aceștia lucrează de la birou.

Cercetătorii au supus cei 95 de participanți unui test care să le determine gradul de concentrare, în patru circumstanțe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere.

Rezultatele sunt interesante – cele mai slabe scoruri au fost obținute atunci când telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol în plus între participanți și smartphone-urile lor, performanța obținută a crescut, În ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere.

Contrar așteptărilor, absența smartphone-ului nu i-a făcut pe participanți să devină agitați. Nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. Totuși, în general, femeile au fost mai agitate decât bărbații, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absența smartphone-urilor), dar poate fi influențat de gen.

“În locul unui acces permanent la smartphone-uri, productivitatea angajaților ar putea crește dacă aceștia ar avea numite perioade ‹fără smartphone›”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*