Fenomenul industriei IT și a jocurilor video. Marile companii câștigă teren

România este într-o continuă dezvoltare! Dacă în urmă cu 15 ani industria IT avea mai puțin de 10.000 de angajați, acum sunt de zece ori mai mulți și produc anual profituri substanțiale. În spatele cifrelor enorme încasate de marile companii de software și jocuri video se află o poveste mult mai complexă decât clișeele care spun că suntem cei mai buni la programare și că ne-am transformat într-un Silicon Valley al Europei de Est.

În orice caz, indiferent care sunt clișeele formate în jurul industriei IT din România, aceasta a ajuns una din principalele motoare ale economiei româneșți. Este o industrie cu un potențial uriaș, care trebuie dezvoltat în continuare.

Nu este nevoie să fii un expert în domeniu că să îți dai seama că IT-ul românesc are un ritm de dezvoltare accelerat. Din păcate însă, sistemul de educație este depășit de cererea tot mai mare de specialiști IT, motiv pentru care marile companii se pot confruntă cu o reală provocare cauzată de lipsa specialiștilor în domeniu.

Cu toate acestea, estimările în ceea ce privește profitul companiilor din industria IT sunt promițătoare, în următorii ani fiind preconizate cifre de afaceri de miliarde de euro.

Companiile IT de succes din România au fost construite prin ani de muncă și perseverență, contribuind astfel la dezvoltarea unei industrii de succes. Însă mai există o componentă: investițiile străine. Mari companii precum Oracle, Accenture sau IBM și-au deschis filiale în România, iar impactul acestor investiții se vede cel mai bine în cifre.

Iată ce profit au Oracle România, Luxoft Professional România și Ubisoft:

Companiile de profil câștigă teren în România

Porivit unui articol publicat de recorder.ro anul trecut, previziunile spuneau că sectorul IT ar putea ajunge la 6 miliarde de euro cifra de afaceri. Însă cea mai mare provocare a industriei este să găsească forță de muncă suficientă pentru a-și susține potențialul de dezvoltare. Potrivit aceluiași articol, sectorul IT ar avea nevoie de 12.000 de specialișți IT pe an, însă sistemul de educație nu este pregătit să susțînă această cerere.

În ciuda deficienței de specialișți, lucrurile par să evolueze în România, companiile de profil facnd progrese de la an la an.

Iată ce spun cifrele unor companii mari de profil din România:

Oracle România

Oracle este prezența pe piață din România din 1995 și are în prezent peste 4.000 de angajați în prezent. Este una dintre cele mai cunoscute companii de profil din țară și este cunoscută în primul rând pentru desfășurarea activităților de realizare a soft-ului la comandă.

Potrivit informațiilor oferite de companie, Oracle a încorporat tehnologii inovatoare în fiecare aspect al cloud-ului nostru, permițând companiilor să își regândească afacerile, procesele și experiențele.

Odată cu introducerea Oracle Database Autonomus, singura baza de date din domeniu autonomă, cu securizare și reparare automate, Oracle revoluționează din nou modul în care sunt gestionate datele. Oracle este cel mai important furnizor de software pentru afaceri, cu un portofoliu larg de soluții pentru companiile de toate dimensiunile. Astăzi, 430.000 de clienți din 175 de țări utilizează tehnologiile Oracle pentru a profita de oportunitățile de afaceri și pentru a rezolva provocări reale și tangibile.

Să vedem însă ce spun și cifrele acestei companii. Deși sectorul IT este promițător, compania Oracle a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri. Astfel, CA-ul companiei în 2018 a atins cifra de 961 milioane de RON, cu 6% mai mică față de anul 2017. Un aspect important de notat este acela că Oracle a atins cifra de afaceri de 1 miliard de RON doar în anul 2017.

În ceea ce privește profitul, între anii 2009 și 2018, compania a înregistrat o singură pierdere de numărul milioanelor, mai exact: 14,8 milioane de RON. Un profit foarte mare a fost înregistrat de companie în 2016, 26,9 milioane de RON, iar în 2018 compania a înregistrat un profit de 37,1 milioane RON. Marja de profit a companiei înregistrată în 2018 a fost de 3,9%.

Luxoft Professional România

Luxoft este o companie internațională care activează în domeniul de outsourcing IT, cu sediul în Zug, Elveția. Compania este specializată în servicii de dezvoltare software și soluții IT inovatoare către o baza de clienți globali, în majoritate companii multinaționale. În 2012, Luxoft a înregistrat o cifra de afaceri de 271,1 milioane de dolari.

Serviciile oferite de Luxoft include dezvoltare personalizată de software și suport pentru aplicații de baza și aplicații vitale pentru afaceri, inginerie de podus, testare și consultanță în tehnologie. Soluțiile Luxoft sunt bazate pe produse și platforme proprietare, care au impact direct asupra rezultatelor de afaceri ale clienților și livrează în mod eficient inovație continuă.

Luxoft Professional România intrat pe piață românească în 2008 prin achiziția ITC Networks, una dintre cele mai mari și mai vechi companii de software și telecomunicații de pe piața românească. În prezent compania are peste 1.500 de angajați.

Ariile de expertiză ale Luxoft România se concentrează pe trei direcții: industria de telecomunicații (dezvoltarea de software, design de hardware, testare de sisteme, automatizare de teste), auto (software de infotainment, design de hardware, integrare GPS, soluții de conectivitate web și voce) și financiară (dezvoltare de aplicații și mentenanță, suport pentru producție 24/7, integrare de aplicații enterprise, consultanță în domeniul arhitecturii de sistem).

Cifra de afaceri a companiei în 2018 a fost în creștere cu doar 1% față de anul precedent, aceasta atingând valoarea de 316 milioane de RON.

În ceea ce privește profitul, între anii 2009 și 2018 compania a înregistrat sume cuprinse între 11 și 21 de milioane de RON, cel mai mare profit fiind înregistrat în 2017: 21 milioane RON. Profitul înregistrat de Luxoft Professional România în 2018 a fost de 20 milioane RON, în scădere cu 2%. Marja de profit înregistrată de companie în anul 2018 a fost de 6,5%.

Ubisoft România

Ubisoft Entertainment SA este o companie care produce jocuri pentru PC și jocuri video. Firma a fost fondată în 1986, în Franța, de cei cinci frați din familia Guillemont. Compania este prezentă și în România, unde în decembrie 2008 avea două centre de dezvoltare de jocuri, unul în București (deschis în 1992) și unul la Craiova (deschis în 2008).

Ubisoft România a fost prima divizie a unei mari companii internaționale din domeniul tehnologiei care a aterizat în România, la noi fiind deschis primul birou de producție Ubisoft din afara Franței.

Spre deosebire de companiile care produc software la comandă și servicii de dezvoltare, Ubisoft România are o cifra de afaceri mai mică. În 2018 CA-ul companiei a atins valoarea de 227 milioane RON, în creștere cu 17% față de anul anterior, când cifra de afaceri a fost de 193,6 milioane RON.

În ceea ce privește profitul, compania a generat câștiguri moderate, însă cifrele au început să crească începând cu anul 2014. O creștere foarte mare s-a observat între anii 2015 și 2016, când profitul a crescut de la 5,8 milioane de RON la 8,3 milioane de RON. În 2018 compania a înregistrat un profit de 11,8 milioane de RON, în creștere cu 14% față de anul anterior. Marja de profit a companiei în 2018 a fost de 5,2%.

Sectorul IT este într-o continuă dezvoltare în România, pe piață făcându-se remarcate foarte multe companii, inclusiv cele care dezvoltă sisteme de antivirus. Însă drumul pe care îl au în continuare de parcurs marile companii de IT și tehnologie din România este destul de lung, chiar dacă pentru următorii ani se anunță profituri cumulate de ordinul miliardelor.

RisCo a realizat acest articol utilizând serviciul. Dacă și tu lucrezi într-o industrie competitivă și te interesează situația primilor jucători, urmărește articolele noastre sau folosește serviciul recomandat de specialiștii noștri.

Dacă acest articol ți s-a părut interesant, urmărește-ne și pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*