Fragmentarea atenției: un obicei, un rezultat sau un mod de viață?

Atenția constituie o însușire extrem de necesară pentru orice persoană, fiind o resursă foarte importantă în viața de zi cu zi, dar mai ales pentru persoanele care își petrec majoritatea timpului în fața unui ecran. Pentru că tehnologia presupune „investirea”  unui volum tot mai mare de atenție atunci când operăm cu diferite sisteme, aparate, metode etc.

Bine, atenția poate fi utilizată oriunde și practic oricând, însă este vital să ne întrebăm ce merită și ce nu merită atenție, și asta pentru că atenția este o resursă finită, care poate fi utilizată cu folos sau risipită, la fel ca banii sau alte resurse materiale.

fragmentarea atenției

Fragmentarea atenției, un rezultat al „apartenenței sociale”?

Atenția și concentrarea sunt solicitate în procesele de producție, în viața economică, socială, politică etc. Totodată, alocarea atenției devine esențială pe măsură ce tehnologia facilitează fragmentarea ei. Tehnologii multifuncționale, mulțimi de sarcini concomitente, gadgeturi și multe alte lucruri solicită distribuirea atenției pe diferite etape, niveluri și în volume diferite. Astfel că puterea de menținere a atenției este supusă unor provocări mai mari, fragmentarea ei devenind o caracteristică a cetățeanului contemporan.

Vorbind despre puterea de concentrare, atunci când suntem dispersați în mai multe direcții și încercăm să ne ocupăm de câteva task-uri deodată, nu doar că devenim ineficienți, dar și obosim mult mai repede. Implicarea tehnologiilor în viața noastră personală și profesională a făcut ca, din moment ce ne-am obișnuit cu multitudinea de stimuli externi, ne este foarte dificil să ne abținem de la verificarea conturilor sociale sau a email-ului. Creierul nostru se plictisește atunci când nu are parte de acești stimuli, chiar dacă în același timp se epuizează. Îmbunătățirea telefonului, serviciul de reparare sau depanare laptop, lista cu noile programe și aplicații etc. constituie preocupări care au luat definitiv și ireversibil locul celor pentru repararea bicicletei, prețul la mingi sau la cărțile tipărite. Putem vorbi practic despre un obicei condiționat, o preocupare construită artificial, mai mult sau mai puțin conștient.

Ce se întâmplă la nivel fiziologic în ceea ce privește fragmentarea atenției?

Conform unor surse media, cercetătorii norvegieni de la Universitatea din Bergen au observat că mintea noastră intră pe „pilot automat” cu aproximativ 30 de secunde înainte de a comite o greşeală. Acest lucru se întâmplă, evident, fără ca noi să fim conştienţi de lipsa noastră de atenţie. Imaginile rezultate în urma investigaţiei prin rezonanţă magnetică funcţională arată că, în momentele de „absenţă”, fluxul sangvin scade în zona prefrontală (anterioară) a creierului, responsabilă de menţinerea atenţiei, şi creşte în circuitul bazal. Acest circuit asigură activitatea cerebrală în condiţii lipsite de stimuli exteriori şi stă la originea visării cu ochii deschişi, potrivit specialiştilor. 

Fragmentarea atenției, proces care atrage cu sine multe efecte mai ales de ordin social, încă nu este conștientizată la nivel general și serios. Controlarea sau echilibrarea acesteia poate fi realizată numai prin controlul conștient al factorilor care o determină. Interacțiunea socială directă și evitarea utilizării tehnologiei într-un mod abuziv pot fi primii pași de creare a acestui echilibru și de armonizare a vieții noastre personale.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*