Studiile a două universități din străinătate au demonstrat că utilizatorii înrăiți, sau, în exprimarea lor, dependenții de internet, se îmbolnăvesc mai ușor decât cei care îl folosesc ocazional. Cercetătorii au și explicații despre ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când stăm prea mult în fața calculatorului.
Astfel, utilizatorii „dependenţi„ de Internet suferă de stres, dacă nu sunt online şi de relaxare când reuşesc să navigheze; alternanţă care dăunează hormonilor implicaţi în sistemul imunitar al oamenilor. Prin urmare, sunt cu 30% mai predispuşi la a lua gripă decât persoanele care utilizează internetul mai rar.
Studiul a fost făcut pe 500 de respondenţi cu vârstele cuprinse între 18 şi 101 ani.
40% dintre participanţi, care, în medie petrec 6 ore pe zi în fața calculatorului, au admis că sunt uşor sau în mod semnificativ dependenţi de internet. Potrivit cercetării, grupul respectiv avea cu 30% mai multe răceli şi simptome de gripă decât cei care erau mai puţin ataşaţi de internet. Cercetătorii au descoperit că simptomele lor au fost influenţate de stresul suferit după deconectarea de la internet.
Această alternanţă de stres şi relaxare a condus la fluctuaţii ale nivelului de cortizol, un hormon care afectează sistemul imunitar.
“Am descoperit că impactul internetului asupra sănătăţii oamenilor era independent de un cumul de alţi factori, precum depresia, lipsa somnului sau singurătatea, factori asociaţi de obicei cu un consum intens de internet şi, de asemenea, cu o sănătate precară”, a declarat pentru presă Phil Reed, profesor la una dintre universitățile implicate în studiu.