Joburi pe care roboții ni le-ar putea lua

Automatizarea a evoluat într-atât de mult încât nu mai este privită doar ca pe un ajutor, ci și ca pe o amenințare. Studiile spun că în următorii 20 de ani până la 47% dintre locurile de muncă din SUA vor fi înlocuite de sisteme precum roboți, Inteligența Artificială sau diferite programe. Și, evident, nu doar în SUA. Până atunci însă, tehnologia mai are de evoluat și… de învățat. De la noi, oamenii.

joburi

Care vor fi primii însă care vor avea de suferit? Greu de spus. Totuși, dacă privim lucrurile din perspectivă umană, înțelegând cum ne desfășurăm noi activitatea, cu siguranță vom afla mai ușor dacă și când suntem în pericol.

Așa că hai să generalizăm puțin felul în care ne facem treaba. Aproape fiecare dintre noi își desfășoară jobul într-unul dintre aceste moduri:

  • Acțiuni manuale repetitive (predictibile)
  • Acțiuni manual non-repetitive (non-predictibile)
  • Acțiuni cognitive repetitive
  • Acțiuni cognitive non-repetitive

De exemplu, un lucrător de la linia de ansamblare desfășoară, în mare parte, acțiuni manuale repetitive, predictibile, ușor de programat. La polul opus, un CEO al unei companii desfășoară activități cognitive non-repetitive, aproape imposibil de automatizat.

Multe joburi necesită însă intuiție umană, care nu poate fi automatizată sau desfășurată de către Inteligența Artificială. Aceasta îi poate fi cel mult un ajutor.

Tu ce job ai? Crezi că ai putea fi înlocuit de un robot?

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*