Liliecii. Între mituri și importanța lor în viața noastră. De vorbă cu Szilárd Bücs, omul care a pus bazele unei “colonii” de protecție a mamiferelor înaripate

foto: Tobias Garstecki, KTF, Germania.

Liliecii. La ce e bun să îi protejăm? Ne mușcă, ne beau sângele, își pot face cuibul în părul nostru. Adevărul este însă altul: liliecii sunt doar o sursă infinită de mituri inventate de noi, oamenii, cei care distrugem Natura și habitatul în care aceste mamifere, dar și alte ființe, își duc veacul.

Din fericire, există oameni precum Szilárd Bücs, care se luptă cu protejarea Naturii și a ființelor de lângă noi. Asemeni liliecilor care trăiesc în colonii, de la care acesta spune că avem multe de învățat, cercetătorul crede în munca de echipă și în ajutorul necondiționat.

De peste 13 ani, Szilárd Bücs, doctor în chiropterologie, se implică intensiv în monitorizarea și protecția populațiilor de lilieci din România. Este membru în Asociația pentru Protecția Liliecilor din România, în Asociația Natura Transilvaniei și în Asociatia pentru Protejarea Animalelor NUCA.

Trebuie să recunosc că toată această activitate m-a fascinat încă de când am văzut prima colonie de lilieci, în timpul unei vizite într-o peșteră. Odată ce Szilárd a pus bazele proiectului său – lilieci.ro, mi-am manifestat interesul de a deveni Emisar al Liliecilor, titulatură pe care cercetătorul le-o conferă tuturor celor care își prezintă disponibilitatea, priceperea și ajutorul în propăvăduirea muncii sale – aceea de a face din această lume una mai bună pentru mamiferele înaripate, dar și de a educa societatea civilă cu privire la ele și la importanța pe care o au pentru noi, oamenii.

“Munca mea se desfășoară în mare parte în ariile protejate ale României (peșteri, păduri), dar și în orașe, clădiri sau oriunde este nevoie de o evaluare sau consultanță despre lilieci. De la începutul carierei mele mă preocupă destul de mult educația și conștientizarea publicului legat de importanța și beneficiile prezenței liliecilor și Naturii în general, fără care nu se poate obține o protecție eficientă și durabilă”.

Cum ai ajuns să te lupți pentru protejarea liliecilor?

Szilárd: Din întâmplare și progresiv. 🙂 Înainte de facultate, dar și în timpul ei, eram activ în domeniul speologiei, în explorarea peșterilor. La un moment dat, am fost întrebat de către președintele APLR dacă nu vreau să studiez liliecii, dat fiind faptul că oricum umblu în peșteri. Decizia, implicarea era a unui „no-brainer”. Pe parcursul studiilor și proiectelor, învățând foarte multe de la colegi, am înțeles semnificația liliecilor și beneficiile care sunt oferite gratis de către aceste mamifere, dar am și observat, din păcate în mod direct, starea periclitată și declinul tot mai multor colonii de pe teritoriul țării.

De ce trebuie să ne luptăm pentru protecția liliecilor?

Szilárd: Liliecii sunt foarte importanți pentru omenire. Cu toate acestea, sunt amenințați. De aceeași omenire.

Din păcate, activitatea noastră, a tuturor, se intersectează din ce în ce mai des cu Natura și cu animalele sălbatice, iar frecvența acestor interacțiuni va crește și mai mult în viitor. Contrar unor opinii, această intersectare nu este rezultatul invaziei Naturii în mediul nostru – urban, ci invers. Oamenii au invadat Natura, au fragmentat habitatele naturale cu drumuri, construcții și diverse activități care perturbă mediul natural. Liliecii și coloniile lor sunt afectați de multe ori, deoarece fie oamenii nu sunt conștienți de prezența lor, fie ignoră prezența lor.

lilieci

Pe baza cifrelor, începând cu secolul XX, populațiile de lilieci din Europa (și în special cele din Europa Centrală) au suferit un colaps brusc și dramatic, finalizat, în multe cazuri, cu dispariția unor colonii de mii de exemplare, și cu diminuarea efectivelor cu aproape 100%. În perioada anilor ’60 – ‘70, mai multe specii de lilieci erau amenințate cu dispariția completă din Europa. Aceste reduceri drastice erau rezultatul schimbării destinației terenurilor (în special pentru agricultură), intruziunii omului în habitate noi și implicit fragmentării lor, dar și consecința folosirii materialelor toxice (pe bază de DDT și lindan) în tratamentul materialului lemnos din clădiri. Colonii cu mii de exemplare au fost, pur și simplu, otrăvite datorită faptului că pielea liliecilor a venit în contact direct cu aceste toxine. Un aport semnificativ negativ asupra coloniilor a avut și turismul din peșteri, respectiv deschiderea unor peșteri pentru publicul larg, liliecii fiind foarte sensibili la perturbări și, în general, la prezența umană.

În consecință, au fost elaborate legi pentru protecția liliecilor, a adăposturilor (peșteri, clădiri, scorburi), dar de multe ori aceste legi nu sunt de ajuns, sau nu sunt aplicate corespunzător. Din aceste motive este necesară o cât mai intensă și reală protecție a liliecilor, cu participarea publicului, a comunității de cercetători de lilieci (chiropterologi) din România, dar și a speologilor și administratorilor de arii protejate. Trebuie să insistăm asupra faptului că liliecii au locul lor binestabilit și foarte necesar în ecuația vieții.

Cât de des interacționezi cu liliecii?

Szilárd: De obicei sunt trei sezoane majore când chiropterologii interacționează cu liliecii.

Acestea sunt: perioada de vară (când evaluăm stadiul coloniilor de naștere), perioada de toamnă (când studiem activitatea dinamica liliecilor la adăposturile de împerechere) și perioada de iarnă, când evaluăm și numărăm exemplarele din coloniile de hibernare. Din aceste date ne putem da seama dacă coloniile sunt în regulă, dacă numărul liliecilor este în scădere sau în creștere ori dacă sunt necesare intervenții rapide, pentru asigurarea protecției în continuare.

În ultimii ani, am început să avem din ce în ce mai multe interacțiuni și în mediul urban, în baza sesizărilor publicului legate de deranjul cauzat de lilieci. Deși liliecii nu ne atacă, și de fapt nu au nici o treabă cu noi, este de înțeles că uneori pot deranja. Publicul trebuie să știe că există metode care rezolvă “problema” liliecilor în așa fel încât liliecii nu sunt afectați negativ. Cea mai recentă interacțiune cu lilieci a fost săptămâna trecută, când am fost chemat într-o locație publică din Cluj, unde zburau niște lilieci în interiorul clădirii. Am reușit să scoatem și să eliberăm un liliac, să calmăm spiritele prin oferirea informațiilor corecte despre lilieci, și despre abordarea situațiilor în viitor.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai făcut până acum pentru protejarea lor?

Szilárd: Este greu să răspund la această întebare. Protecția Naturii pare să atârne în balanță și astfel este greu de apreciat care sunt acele rezultate despre care putem spune că sunt importante. Spun asta deoarece rezultatele cu adevărat importante din domeniu protecției liliecilor sunt acelea care sunt atât eficiente (în a proteja lilieci), cât și durabile (adica care nu se pierd după câțiva ani). Împreună cu colegii din APLR, pe parcursul anilor, am implementat mai multe proiecte care au reușit pănâ în momentul actual să protejeze anumite adăposturi cheie pentru liliecii din România, de ex. peșteri din Munții Pădurea Craiului, sau clădiri de patrimoniu din județele Cluj, Mureș sau Harghita. Vom vedea dacă se schimbă situația acestor colonii și locații în anii următori, și doar atunci vom putea evalua dacă activitățile întreprinse sunt importante, eficiente și durabile din privința protecției liliecilor din România.

De-a lungul anilor au existat o serie de momente memorabile, dar dacă ar trebui să aleg un moment despre care consider că este și va fi important, aș alege realizarea portalului lilieci.ro. Memorabile sunt și reacțiile oamenilor, copiilor, tinerilor care participă la o prezentare despre lilieci, și ulterior declară că au început să înțeleagă importanța liliecilor.

Cum a luat naștere lilieci.ro?

Szilárd: Portalul lilieci.ro a luat naștere din necesitatea de a avea o platformă complexă, diversă și atractivă despre lilieci, în serviciul societății, dar și a comunității de chiropterologi din România. Mai exact, în anul 2015 am avut norocul de a fi selectat ca participant în cursul internațional Klaus Toepfer Fellowship Programme, organizat de Ministerul Mediului din Germania, unde fiecare participant al cursului are sarcina de a implementa un proiect de importanță locală. Eu am considerat că liliecii din România, protecția liliecilor și comunitatea cercetătorilor de lilieci au nevoie de o platformă vizibilă în mediul online. Astfel am căutat și am obținut sponsorizări și contribuții de la companii și persoane private interesate de soarta liliecilor din România, iar cu ajutorul unui programator cu experiență și echipa portalului am realizat și am activat acest portal în 6 decembrie 2016.

Care sunt planurile cu acest proiect?

Szilárd: Proiectul în sine a fost finalizat în decembrie 2016. Efortul susținut în demararea lui nu se pune. De abia acum aș putea spune că începe munca adevărată.

În cadrul proiectului, am mai multe obiective, printre care și elaborarea, împreună cu o comunitate a “liliecarilor”, ale aspectelor etice în cercetarea liliecilor. Alt obiectiv – realizarea unei liste de recomandări pentru public, în cazul contactului cu lilieci din mediul natural, mai ales din peșteri. Aceste recomandări sunt simple și pot fi aplicate de către oricine, iar astfel liliecii vor fi un pic mai protejați. Mai avem de activat versiunea în limba maghiară și engleză a portalului, acesta având loc la începutul anului 2017.

Scopul portalului este răspândirea informațiilor reale despre lilieci și despre beneficiile prezenței lor, dar și aceea de a inspira o schimbare pozitivă în atitudinea publicului vizavi de lilieci. Dorim să accentuăm necesitatea și importanța protecției liliecilor, respectiv să devenim spațiul virtual central pentru comunitatea cercetătorilor de lilieci din România, în vederea unirii eforturilor noastre, și pentru a prezenta rezultatele activității noastre publicului larg. Sperăm ca publicul va studia numeroasele secțiuni ale portalului, și vom învăța împreună despre lilieci. Portalul include și un blog, Colonia, unde toată lumea are posibilitatea de a împărtăși experiențele proprii, curiozitățile sau temerile legate de lilieci.

Liliecii sunt o sursă infinită de mituri. Care ar fi cel mai absurd mit pe care l-ai auzit despre ei?

Szilárd: Mitul cu lilieci care mănâncă slănina care atârnă în pod. Sigur, speciile de lilieci din România sunt exclusiv insectivore – adică preferă țânțari, fluturi de noapte, păianjeni, etc., și nu au treabă cu slănina, cârnații sau orice fel de afumături… 🙂 Mai este și mitul conform căreia liliecii distrug polistirenul din peretele clădirilor, creându-și cuib. Liliecii nu-și construiesc cuib, ci doar folosesc spațiile existente. Cu alte cuvinte, nu distrug nimic.

Am mai auzit și alte absurdități, mai exagerate, pe care nu le-aș descrie, deoarece am avut și eu momente în viață când, nefiind corect informat despre anumite aspecte, am enunțat în grabă fraze cu adevărat amuzante. Cu toți avem domenii în această viață în care nu putem forma o opinie informată, și avem sansa să spunem absurdități. Sper ca portalul lilieci.ro să reușească să informeze corect publicul despre lilieci și vom auzi din ce în ce mai puține perle.

Care este lucrul care îți place cel mai mult la aceste mamifere?

Szilárd: Coloniile și viața în colonie. Liliecii au realizat că împreună este cel mai bine, că împreună au sanșele cele mai mari de a supraviețui și de a face față condițiilor care îi înconjoară.

Totodată, este o priveliște plăcută când, vizitând o peșteră sau o clădire, găsim colonia la locul ei, și numărând exemplarele, constatăm că sunt în regulă.

Eu am pățit-o. Ce ar trebui să știm dacă ne intră un liliac în casă?

Szilárd: Portalul are o întreagă subsecțiune dedicată acestui subiect. Cel mai important lucru este să nu ne panicăm. Liliacul e foarte probabil mai dezorientat și mai speriat decât noi. A nimerit altundeva decât vroia, cum se întâmplă și cu oamenii care vin obosiți de la serviciu și greșesc scara blocului.

Este important de știut că liliacul nu vrea să ne atace, ci pur și simplu vrea să ajungă înapoi la colonia sa. Dacă lăsăm deschisă o fereastră, foarte probabil va găsi calea de ieșire singur. Mai multe detalii despre ce să facem dacă liliacul nu părăsește casa noastră găsiți în secțiunea “În preajma liliecilor”.

Ar trebui să ne fie teamă de ei vreodată?

Szilárd: Liliecii nu se vor băga în părul nostru și nu or să ne muște pentru a ne bea sângele. Eventual, dacă mergem în America de Sud, putem să ne informăm despre liliecii vampir, mai exact despre acele 3 specii de lilieci dintr-un total de 1.300. Doar atâtea specii de lilieci consumă sânge!

Dar nici în aceste cazuri nu trebuie să ne fie teamă, deoarece liliecii vampir preferă să consume sângele animalelor sălbatice. Singura ocazie când ar trebui să ne fie frică de lilieci este dacă ni se pare că au un comportament atipic. De regulă, liliecii nu sunt atrași de oameni, nu caută compania lo, și doar în puține cazuri zboară în timpul zilei. Așadar, dacă observăm un liliac care zboară în mijlocul zilei, se apropie de noi intenționat și țintit și prezintă semne de rabie, atunci da, e nevoie să fim foarte atenți. Într-adevăr liliecii sunt purtători de rabie, însă un studiu recent arătă că doar 11 lilieci din 12.000 au fost diagnosticați cu rabie (adică rabia se și manifestă), ceea ce reprezintă un procent infim de 0,0009%. Despre decesele provocate de rabia transmisă de lilieci, trebuie să știm că în ultimii 100 ani în Europa doar două persoane (dintre care un cercetător de lilieci care era, evident, în contact frecvent cu ei) au decedat din cauza mușcăturii unui liliac turbat. Mai mult despre legende și rabie aici.

Planuri pentru 2017?

Szilárd: În primul rând trebuie să lansăm versiunile în limba maghiară și engleză a portalului, ca să putem ajunge la un public cât mai larg. Vom continua să publicăm știri, actualități despre liliecii din România, dar și despre proiectele întreprinse de cercetători din România.

Vom promova blogul – Colonia, încercând să obținem și o contribuție de conținut din partea publicului. La cerere, putem ține prezentări despre lilieci la diverse evenimente, școli sau orice altă locație.

Dorim totodată să creștem numărul colegilor care răspândesc informații corecte despre lilieci. Emisarii liliecilor. Prin munca foarte simplă și voluntară a lor (share-uirea articolelor publicate de portal), aceștia răspândesc mesajul protecției liliecilor. Oricine poate să facă parte din acest grup și să contribuie la informarea publicului și astfel la protecția liliecilor.

Un aspect important este și asigurarea continuității portalului, iar pentru asta am inițiat o campanie de strângere de fonduri. Aici pot contribui iubitorii de animale, de lilieci sau de Natură.

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*