Măsură binevenită: Proiect pilot de pregătire militară a tinerilor liceeni în vacanța de vară

Două-trei săptămâni de pregătire militară pe bază de voluntariat, la finalul anului școlar, în perioada de tabere și scoli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenți, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară. Asta își dorește comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul-maior Ioan Manci.

Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni și ar avea loc la finalul anului școlar, în perioada de tabere și scoli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenți, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară. Proiectul se adresează deopotrivă băieţilor şi fetelor şi ar presupune antrenarea acestora într-o unitate militară, cu program de la ora 05.30 la ora 22.00. Tinerii îşi vor însuşi atât noţiuni organizatorice cum ar fi curăţenia în dormitoare sau cantine, cât şi noţiuni de tehnică militară.

„Au trecut opt ani de la renunțarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ am constituit un grup de lucru, cu implicarea reprezentanților de pe plan local ai institutților de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și ai mediului universitar și am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe bază de voluntariat. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară.”, susține Manci.

În replică, Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat că proiectul privitor la introducerea stagiului de pregătire militară voluntară pentru liceenii şi studenţii din Cluj-Napoca este o idee bună, adăugând că speră ca ideea să fie implementată la nivel naţional.

Ești de acord cu un astfel de proiect? Eu da. După ce am urmat Cursul pentru Jurnaliștii care Transmit din Zone de Conflict, am văzut o altă față a Armatei, o față modernă, deschisă la nou, pe care ar trebui să o cunoască și noile generații.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*