Noaptea Muzeelor 2017. 3 cozi la care merită să îți petreci seara de sâmbătă, 20 mai

Noaptea Muzeelor 2017 are loc peste câteva zile, mai precis pe 20 mai, sâmbătă. Aflat la a 13-a ediție, evenimentul inițiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, are loc simultan în 30 de țări europene. Potrivit datelor oficiale, Noaptea Muzeelor 2017 va însemna peste 3.000 de muzee și de Instituții culturale care își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte, pentru milioanele de europeni care vor sărbători cultura ieșind pe străzi, alături de prieteni și de familii.

Noaptea Muzeelor 2017. Noaptea Muzeelor 2017 București. Noaptea Muzeelor 2017 Antipa. Noaptea Muzeelor 2017 Muzeul Aviației. Noaptea Muzeelor 2017 CFR.

Noaptea Muzeelor 2017 în România. Noaptea Muzeelor 2017 București

Organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum, va oferi românilor, conform datelor de pe website-ul evenimentului, următoarele experiențe:

  • Circuite muzeale cu un impact important asupra publicului.
  • Organizaţii culturale noi sau evenimente se alătură în fiecare an: galerii de artă, spații non-formale și creative, Romanian Design Week, NOD Makerspace, World Press Photo Romania.
  • Evenimente conexe, cu o dimensiune multidisciplinară și un impact deosebit pentru public derulate la nivel național în majoritatea orașelor din țară: concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete quiz-uri & questuri.
  • Socializarea culturală în aer liber în drumul către muzee.
  • Experiențe traduse în snapshots online.
  • Hashtag: #noapteamuzeelor2017

Analizând puțin ceea ce se va întâmpla la Noaptea Muzeelor 2017, coroborat cu experiența anilor trecuți, m-am gândit să recomand 3 cozi la care merită să petrecem seara de sâmbătă, în București. Cu toții știm că evenimentul este doar un pretext  pentru a ieși din casă cu gașca și că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și nu veți vedea nici jumătate din locurile pe care ați plănuit să le vedeți.

Noaptea Muzeelor 2017 la Muzeul Aviației

  • Ora 18.00 – Militari ai Brigazii 30 Gardă Mihai Viteazul din București prezintă un exercițiu de drill-team
  • Ora 20.00 – Prezentare cu tema „Mi-8 nr. 03, elicopterul dictatorului”;
  • Ora 22.00 – „Smaranda Brăescu – Vreau să fiu pilotă, vreau avionul meu!”, 120 de ani de la naștere și 85 de ani de la realizarea recordului mondial absolut; Prezentarea filmelor: „Foșnet de mătase albă” și „Niciodată nu m-am întors din drum!”;
  • Ora 00.00 – Prezentare cu tema „Femeile în aviație”;
  • Ora 02.00 – Fanfara Brigazii 30 Gardă Mihai Viteazul din București – „Aviația dă senzația!”.

Sfat prietenesc: luați-vă haine mai călduroase, în hangarele muzeului nu este atât de cald pe cât v-ați aștepta.

Noaptea Muzeelor 2017 la Antipa

  • 16:30 – 17:00 – Lansarea cărții „Originea speciilor”, autor Charles Darwin;
  • 17:00 – 17:30 –  Vernisajul expoziției temporare „Urme în timp”;

Participarea la aceste două evenimente se va face pe baza înscrierii prealabile pe email [email protected], în limita a 100 de locuri.

  • 18:00 – 24:00 – Vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului;
  • 18:00 – 24.00 –  Proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World;
  • 18:00 – 23.00 – Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
  • 22:00 – 23.00 – Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

Demonstrațiile realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.

Noaptea Muzeelor 2017 la Muzeul Pompierilor – Foișorul de Foc

Nu-I așa că nu ai văzut încă acest muzeu? Nici eu, și tare mi-aș dori să urc în punctul care cândva, a fost unul dintre cele mai înalte din București.

Muzeul Național al Pompierilor a fost înființat în anul 1963 având ca tematică generală prezentarea momentelor importante din istoria pompierilor, în corelare cu cele ale istoriei naționale. Acesta se află în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și funcționează în Foișorul de Foc, clădire monument istoric și de arhitectură, ridicată în anul 1892 din necesitatea de a fi asigurate observarea incendiilor și alimentarea cu apă potabilă în București.

Expoziţia de bază este organizată pe cele şapte nivele ale clădirii (P+6), prezentând cronologic organizarea, dotarea și misiunile pompierilor de-a lungul timpului. Aceasta cuprinde numeroase colecții specifice domeniului pompieri din care fac parte obiecte valoroase precum: pompe manuale diverse pentru stins incendii, costume și căști de protecție, uniforme, drapele, stingătoare manuale, piese de numismatică, documente.

Prin expoziția sa, muzeul oferă și informații din domeniul prevenirii incendiilor, al relațiilor internaționale sau al misiunilor actuale ale salvatorilor, cei care intervin de fiecare dată pentru salvarea vieților și bunurilor oamenilor.

Ți-am promis că îți voi povesti despre doar 3 cozi la care merită să stai la Noaptea Muzeelor 2017, însă nu aș vrea să trec cu vederea și Noaptea Muzeelor 2017 la Muzeul CFR.

Nu-i așa că nu l-ați văzut nici pe el? Muzeul CFR este locul în care puteți plonja înapoi în timp, parcurgând istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești: calea ferată.

Aici veți afla lucruri inedite despre începuturile acestei aventuri a spiritului uman. Pornind de la primul vagonet din lume, pe făgaș de lemn, folosit în minele din Transilvania în secolul al XVI-lea, treceți apoi prin perioada intenselor construcții de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române din secolul al XIX-lea, faceți o călătorie romantică imaginară cu prima cursă a celebrului Orient Expres, în 1883, revenind apoi în țară pentru a traversa Dunărea pe impunătorul pod Carol I, de la Cernavodă, omagiindu-l, astfel, pe creatorul sau, Anghel Saligny.

Distracție plăcută!

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*