Nu îmi e frică să zbor. “Viața ta nu devine mai bună din întâmplare, devine mai bună prin schimbare” – Jim Rohn.
Pierderea controlului, atacuri de panică, claustrofobie, preocuparea pentru siguranță, teama de prăbușire… sunt o parte dintre motivele pentru care ai fugit de când te știi de zbor și de călătoria cu avionul. Știai că unul din trei oameni se tem de zbor, frica acestuia variind de la un ușor disconfort, până la teroare severă? Da, din 3 oameni, ție îți este frică de zbor!
Acest sentiment poate afecta pe oricare dintre noi, mai mult sau mai puțin, indiferent de vârstă. Cert este că frica de zbor poate avea efecte de amploare, în multe etape ale vieții. Să spui “nu îmi e frică să zbor” ar putea însemna acceptarea unei promovări în carieră ce presupune mutarea într-o zonă greu accesibilă cu mașina, participarea la evenimente importante, petrecerea unei vacanțe fabuloase… iar lista poate continua. Cu alte cuvinte, frica de zbor și excluderea călătoriei cu avionul poate restricționa ceea ce faci și mai ales ce poți realiza.
În primul rând felicitări! Prin faptul că ai deschis acest articol și ai ajuns la al 3-lea paragraf al său, denotă interesul tău în depășirea fricii de zbor. Ești pe drumul cel bun! Mulți dintre cei afectați de această temere nu ajung atât de departe. De multe ori, se autoamăgesc, spunându-și că pot trăi și fără să aibă nevoie să zboare. Alții, maschează efectele pe care frica de zbor le are asupra lor, prin medicamente și alcool. Poate pe moment “rețeta” funcționează, dar pe termen lung nu reușesc decât să își facă și mai mult rău…
Frica de zbor se bazează pe două aspecte:
- necunoașterea – cu privire la funcționarea avionului, a ceea ce se întâmplă în cabina de zbor și, în general, în domeniul aviatic.
- temerile iraționale.
Nu îmi e frică să zbor a luat naștere din dorința a câțiva pasionați de aviație de a împărtăși către cât mai multă lume farmecul și beneficiile zborului, de a ne pune cunoștințele pe care le avem în domeniu în beneficiul societății. Sună boem?
Nu îmi e frică să zbor nu își propune să te convingă să te duci cu avionul în următoarea vacanță și nici să intri în secunda următoare pe net, să iei bilete de avion online. Workshopul are un alt scop: informarea și oferirea instrumentelor necesare depășirii anxietății care te cuprinde atunci când doar auzi cuvântul avion. Sau zbor. Sau călătorie cu avionul.
Nu îmi e frică să zbor oferă cunoaștere. Cunoașterea înseamnă putere!
Astfel, pe parcursul a 2 ore și jumătate, vei afla cum funcționează un avion, cum se pregătește un zbor, vei înțelege care este originea tuturor zgomotelor care te fac să tresari atunci când ești la bord, care sunt fenomenele meteo pe care un avion le poate întâlni în zborul său, dar și tot ceea ce se întâmplă în cabină, de la profesioniști ai domeniului. Totodată, psihologul și psihoterapeutul Lucian Negoiță va explica temerile iraționale și cum pot fi ele depășite, în încercarea de a te ajuta să dezvolți o strategie în gestionarea anxietății, care să îți permită să îți depășești fobia sau, cel puțin, să înveți să o stăpânești mai bine, astfel încât să nu o mai lași să îți dirijeze viața.
În final, toți cei prezenți vor putea imagina o călătorie cu avionul, începând cu intrarea în aeroport și până la aterizarea la destinație, oferind creierului o linie directoare de urmat pentru dățile în care se vor vedea în situația de a zbura.
În ideea unei mai bune informări asupra aviației comerciale, departamentul de Dreptul Aviației al ONV LAW va susține o scurtă prezentare asupra situațiilor de care ar trebui, în realitate, să se teamă pasagerii curselor aeriene. Pierderea bagajului sau a avionului reprezintă doar două exemple. Care sunt drepturile pasagerilor? Ce au de făcut dacă întâmpină probleme?
Nu îmi e frică să zbor va da opțional, și contracost – cu achitarea cheltuielilor de operare (30 de Euro / 15 minute) posibilitatea, tuturor celor prezenți, să își înfrunte teama și să primească botezul aerului, alături de instructorii Aeroclubului României, la bordul unei aeronave de școală. Astfel, vor înțelege și mai bine cum funcționează și cum zboară un avion.
În loc de încheiere, am să citez din discursul inaugural al lui Franklin D. Roosevelt: “Singurul lucru de care trebuie să ne fie frică este… frica însăși”.
Iată cum a fost la prima ediție.
Seminariile ‹Nu îmi e frică să zbor› se vor re-organiza din toamnă.
Acestea sunt gratuite, cheltuielile mai sus menționate fiind opționale. PREînscrierile se fac la adresa de email: radusebastianioan@gmail.com, sau prin formularul de mai jos, cu rugămintea trimiterii unei scurte prezentări sub forma unei scrisori de intenție: Cine ești, De ce îți este frică să zbori și… Ce speri să obții de la acest workshop.
Atenție! Locurile sunt limitate (15). “Scrisoarea de intenție” nu constituie criteriu de selecție la workshop, dar trebuie completată!
Parteneri: Aeroclubul României, Emotion Center, ONV LAW, Mitrache Marius Drift School, Sebastian-Radu.ro.
Despre “Nu îmi e frică să zbor”, în Adevărul.
View Comments (1)
FricaDeZbor.ro, primul site din România care tratează Aviația din perspectiva aviofobilor, îți oferă toate instrumentele necesare depășirii anxietății care te cuprinde atunci când trebuie să călătorești cu avionul.