#OameniAiAviației: Alex Eparu, despre Aviație: pasiune, job, prietenie și familie

Este licențiat în Ingineria Aerospațială și pilotează de aproximativ opt ani. Alex Eparu activează în prezent ca pilot sportiv (acrobat) la clasa Intermediate, în cadrul Aeroclubului României. Statutul său poate fi văzut ca o recunoaștere a pasiunii și dedicării pentru Aviație, dar și ca o confirmare a faptului că Intuiția poate fi cea mai bună muză din viața noastră.  

Toate acestea nu erau însă posibile dacă Alex nu ar fi crescut într-o familie care i-a oferit, ori de câte ori s-a putut, posibilitatea de a experimenta, dar și de a alege.

Am stat de vorbă cu tânărul acrobat Alex Eparu pentru a afla cât mai multe despre ‹ingineria› unei pasiuni practicate la superlativ în Aviația sportivă și, totodată, ridicată la rang de meserie.

Cum a apărut Aviația în viața ta?

Alex Eparu: Prima tangență cu Aviația am avut-o datorită părinților mei, și nu pentru că ar fi făcut parte din domeniul aeronautic, ci pentru că au știut să îmi umple copilăria de nenumărate sporturi și activități, din dorința de a-mi oferi posibilitatea de a experimenta cât mai multe în viață și pentru a-mi găsi chemarea.

Evident, zborul a fost printre variantele câștigătoare. Parcă ieri mă urcam pentru prima data la bordul unei aeronave, în calitate de elev-pilot. De atunci au trecut însă opt ani plini de experiențe unice. De fiecare dată, la fiecare zbor sau contact cu acest domeniu, avansez și acumulez cunoștințe noi și retrăiesc aceeași bucurie nemărginită.

alex eparu

Ce este Aviația pentru tine?

Alex: Pentru mine, Aviația reprezintă pasiune, job, familie și prietenie. Le acoperă pe toate și nu cred că ar putea fi separate în vreun fel.

Zborul provoacă dependență. Atunci când zbor, reușesc să mă desprind de toate celelalte griji. Gust libertatea deplină, mă simt mai puternic și simt că trăiesc cu adevărat. De asemenea, mă încântă ideea că în fiecare zi să am șansa unor noi provocări!

Care ar fi trei lucruri pe care le-ai învățat datorită Aviației?

Alex: Mulțumită Aviației, am învățat să cunosc care sunt limitele dintre distracție și profesionalism, cât și pe cele dintre spectacol și siguranță;

Am învățat importanța lucrului în echipă, în următoarele circumstanțe: relația dintre elev- instructor, pilot- controlor de zbor, coordonarea dintre două sau mai multe aeronave.

Totodată, o importanță deosebită o prezintă și relația cu colegii din lotul județean sau național, deoarece totul trebuie să fie în armonie, sau să tindă cât mai mult către un echilibru perfect.

Aviația m-a mai învățat să am un stil de viață sănătos și echilibrat. Având în vedere cât de important este factorul uman în acest domeniu, un stil de viață sănătos și echilibrat este absolut necesar.

Ce sfat i-ai da eului tău, atunci când s-a apucat de zbor?

Alex: Dacă aș avea această posibilitate, mi-aș spune să îmi urmez intuiția în continuare, deoarece este cea mai sigură cale către success. Totodată, să fie devotat și să se implice sufletește, pentru că acest lucru se simte!

Ce sfaturi ai putea să le dai celor care vor să urmeze o carieră în Aviație sau doar să o practice ca hobby?

Alex: În primul rând, să testeze practic un zbor, nu cu avionul comercial, pentru a se asigura de existența compatibilității cu Aviația.

Aș mai putea să le sugerez să încerce să descopere timpuriu latura din Aviație în care ar dori să activeze: aviația sportivă (zbor cu motor, planorism sau parașutism), transportul aerian sau o carieră în aviația militară.

Nu în ultimul rând, să conștientizeze că pentru a performa sau a avea o carieră de succes, trebuie să se implice cât mai mult în ceea ce fac.


Oameni ai Aviației”. Proiectul care va inspira generații întregi, căci asta am căutat atunci când mi-am dat seama că vreau să îmbin pasiunea pentru Aviație și talentul pentru scris, cu impactul pe care îl au poveștile de viață scurte, postate online. Recunosc, să găsesc o utilitate socială acestui blog, cât și paginii de Facebook.

Oameni ai Aviatiei

De câte ori nu te-ai întrebat cum este în “culisele” unei profesii? De câte ori nu te-ai întrebat ce i-a determinat pe unii oameni să urmeze o cale, sau ce i-a învățat pe ei profesia aleasă? De câte ori nu ai căutat motivație și inspirație?

Ella Fitzgerald spunea “să nu renunțăm la ceea ce ne dorim să facem căci, acolo unde există DRAGOSTE și INSPIRAȚIE, nu vom da greș”.

Așa că am să încep, prin „Oameni ai Aviației”, să îți ofer INSPIRAȚIE.

Ne citim la episodul următor!

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*