#OameniAiAviației: Despre Parașutism și Aviație, cu Adrian Gabriel Luca

Oameni ai Aviației. Adrian Gabriel Luca are 40 de ani și după diplomă este psiholog, dar nu profesează. Lucrează în domeniul petrolier, iar în weekenduri sare cu parașuta și coordonează activitatea SkyDiving Center, încercând să le arate și altora farmecul acestui sport aeronautic – parașutismul, pe care l-a deprins în primii ani de după Revoluție.

Încă din copilărie, Gabi se juca nu cu mașinuțe, ci cu machete de avioane. El recunoaște că toată activitatea sa aeronautică de acum își are incipitul și se datorează poveștilor cu care a crescut, spuse de bunicul său.

Psihologul este de părere că Aviația, respectiv Parașutismul, sunt  ‹un sens și o privire de ansamblu asupra propriei vieți și a caracterului pe care îl ai›.

Am stat de vorbă cu el pentru a afla ce înseamnă pentru el a fi printre nori, cum l-au ajutat Aviația și Parașutismul în viață, dar și ce sfaturi are pentru aspiranți.

adi-luca
Cum a apărut aviația în viața ta?

Gabi: Bunicul meu ne-a crescut cu povești despre război și Aviație. Mai mult, avea o mulțime de cărti tematice. Nu îmi amintesc să mă fi jucat cu masinuțe, ci mai degrabă și mai mult cu avioane, unele construite de mine, altele de fratele meu.

Începând cu clasa a II-a am fost la cursurile de aeromodele, navomodele și radio-goniometrie, la Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei (ce rezonanță are denumirea asta acum!!).

În 1990, am participat la primul miting aviatic din viața mea, la Bacău. Era anul în care intram la liceul Henri Coandă, specializarea aeronautică și aparate de bord. Din păcate, PTAP-ul nu mai exista, așa că nu mai erau nici cursuri cu specific de aviație în liceu. Din fericire au existat doi oameni inimoși, care au înființat, prin eforturi proprii, o filială a Aeroclubului României – la Bacău. Așa am ajuns cel mai tânăr parașutist din țară la acea vreme, și clar cel mai mic dintre cei 120 de înscriși în prima promoție de după Revoluție.

… De aici începe povestea…

romanian parachute asociation

Care este asemănarea dintre Gabi și pisicile sale? Cu toții aterizează în picioare. 🙂

Ce este Aviația pentru tine?

Gabi: E ceva ce îți mobilizează toate forțele creative și de adaptare. Pentru mine personal e o poezie pusă pe note. Cu ritm.

Aviația e un sens și o privire de ansamblu asupra propriei vieți și a caracterului pe care îl ai.

Care sunt 3 lucruri pe care le-ai învățat mulțumită Aviației și Parașutismului?

Gabi: Calmul, răbdarea, meticulozitatea. Ți le asumi înainte de toate, dacă vrei să simți tot ce înseamnă Aviație.

Calmul: Orice ai face, trebuie să fii liniștit la interior, astfel poți da răspunsuri, reacții conștiente la multe întrebări și situații care se pot ivi.

Răbdarea: Puterea de a aștepta cu o împlinire pozitivă apriori.

Aviația înseamnă 5 minute de zbor și trei luni, un an de pregătire. Trebuie să îți asumi aceasta așteptare, să înveți să aștepți. Uneori, asta înseamnă să aștepți să treacă norii de ploaie, alteori norii ce planează asupra activității oameni ai aviatiei luca adrian gabriel(autorități, evenimente, lipsuri de orice natură).

Meticulozitatea: Tot ceea ce înveți trebuie să fie profund. Aviația m-a învățat că atunci când nu ai experiență, este bine să compensezi prin pregătirea teoretică, dar și care sunt armele cu care pornești în cucerirea acesteia: Vizualizarea, Anticiparea, Capacitatea de analiză.

Un sfat pe care l-ai da eului tău, atunci când s-a apucat parașutism și a intrat în acest domeniu?

Gabi: Un sfat: MERITĂ! Treci peste tot și zboară! Zboară TOT ce poți zbura acum, și fă-o așa cum simți.

Mergi pe bunul simț atunci când nu ai un răspuns clar iar evenimentele te presează!

Nu îți irosi resursele acolo unde nu ești dorit! Nu te asocia cu oameni care iubesc mai mult NEZBORUL! E plină Aviația de unii ca ei, și poartă măști elaborate.

gabriel-luca

Ai putea să oferi, din experiența ta, trei sfaturi pentru cei care sunt atrași de acest domeniu și ar vrea să urmeze o carieră în Aviație sau Parașutism?

Gabi: Fii sincer cu tine și cu motivația care te poartă către Aviație! Dacă vrei să faci parte din aviatori și te motivează o imagine, gandeste-te de două ori! Zborul este ceva pe care îl simți cu toata ființa ta, ceva pe care îl simți dureros de adânc când îți lipsește! E o diferență mare între ceea ce vezi promovat pe media și ceea ce motivează aviatorii adevărați!

Folosește-ți bunul simț! E o unealtă folositoare. Când simți că locul tău nu e acolo, pleacă! Nu căuta compania unor oameni pe care îi simți că nu au ca preocupare siguranța.

Nu merge într-un loc doar pentru economie de bani sau confort! Cultura safety se află în felul în care oamenii organizează lucrurile, este un mod de gândire. Dacă simți orice lucru altfel, foloseste-ți bunul simț!

Zboară cu sufletul, mintea și apoi cu corpul! Viseaza zborul, înțelege-l, apoi învață să îl simți.

Nu te împiedica de frică. Întotdeauna când simți că te vizitează sentimentul de frică, pune-ți întrebarea: ‹Dar dacă nu mi-ar fi frică, ce aș face?›.

Ții minte bucuria jocului atunci când erai copil? Regăsește-o și folosește-o în zbor!

Satisfacțiile vor fi enorme.


Oameni ai Aviației”. Proiectul care va inspira generații întregi, căci asta am căutat atunci când mi-am dat seama că vreau să îmbin pasiunea pentru Aviație și talentul pentru scris cu impactul pe care îl au poveștile scurte, postate online. Recunosc, să găsesc o utilitate socială acestui blog, cât și paginii de Facebook.

Oameni ai Aviatiei

De câte ori nu te-ai întrebat cum este în “culisele” unei profesii? De câte ori nu te-ai întrebat ce i-a determinat pe unii oameni să urmeze o cale, sau ce i-a învățat pe ei profesia? De câte ori nu ai căutat motivație și inspirație să urmezi o cale?

Ella Fitzgerald spunea “să nu renunțăm la ceea ce ne dorim să facem căci, acolo unde există DRAGOSTE și INSPIRAȚIE, nu vom da greș”.

Eu am să încep, prin „Oameni ai Aviației”, să îți ofer INSPIRAȚIE.

Ne citim la episodul următor!

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

One thought on “#OameniAiAviației: Despre Parașutism și Aviație, cu Adrian Gabriel Luca

  1. Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*