#OameniAiAviației: Proiectul care va inspira generații întregi

“Oameni ai Aviației”. Proiectul care va inspira generații întregi, căci asta am căutat atunci când mi-am dat seama că vreau să îmbin pasiunea pentru Aviație și talentul pentru scris cu impactul pe care îl au poveștile scurte, postate online. Recunosc, să găsesc o utilitate socială acestui blog, cât și paginii de Facebook.

Oameni ai Aviatiei

De câte ori nu te-ai întrebat cum este în “culisele” unei profesii? De câte ori nu te-ai întrebat ce i-a determinat pe unii oameni să urmeze o cale, sau ce i-a învățat pe ei profesia? De câte ori nu ai căutat motivație și inspirație să urmezi o cale?

Ella Fitzgerald spunea “să nu renunțăm la ceea ce ne dorim să facem căci, acolo unde există DRAGOSTE și INSPIRAȚIE, nu vom da greș”.

Eu am să încep, prin “Oameni ai Aviației”, să îți ofer INSPIRAȚIE.

Cred că fiecare dintre noi are nevoie de un stimul, la un moment dat, pentru a putea face un pas într-o direcție, chiar și o schimbare de 360 de grade.

Inspirația e tărâmul lui “ce mișto!” Dacă ne gândim puțin la cum au luat naștere dorințele și pasiunile din viața noastră, vom găsi, în mod cert, responsabilul: o persoană sau un model.

Dorința este etapa în care se blochează majoritatea. Dacă ar fi să îți dau un sfat pentru a te ajuta să treci de la “aș face” la “vreau să fac”, ar fi să te înconjori de persoane care fac deja asta. Uneori e greu. De aceea, voi căuta să te înconjor eu de astfel de persoane, virtual, prin intermediul proiectului “Oameni ai Aviației”.

Nimic nu este întâmplător în viață, și mai cred în puterea gândurilor pozitive și în energiile pe care ți le transmit oamenii pe care îi întâlnești, fie în realitate, fie prin poveștile altora, prin intermediul proiectului “Oameni ai Aviației”.

Printr-un proces de „absorbire a experienţei” (experience taking), aşa cum este numit de cercetători, poveștile de viață și cărțile reuşesc să ne modeleze şi să ne schimbe.

În copilărie, de exemplu, atunci când citim o carte, de cele mai multe ori, impactul personajului principal se răsfrânge asupra vieţii noastre. Fără să ne dăm seama, luăm o parte din el şi transformăm astfel o parte din noi.

Un experiment care a dorit să observe impactul cititului și a poveștilor asupra percepţiilor s-a concentrat asupra modului în care o poveste poate schimba comportamentul tinerilor privind votarea, în timpul alegerilor din 2008, din SUA. Cu doar câteva zile înainte de alegeri, mai mulţi studenţi au participat la un interviu în cadrul căruia au primit fiecare câte o poveste (din patru variante disponibile), în care eroul principal, un student, întâmpină diverse probleme în drumul său spre urne (fie ploaie torenţială, fie aşteptarea la o coadă imensă). Diferitele variante ale poveştii îl înfăţişau pe eroul acesteia ca fiind ori student la aceeaşi facultate cu participantul la studiu, ori de la o altă universitate. De asemenea, textul era fie relatat la persoana întâi, fie la persoana a treia.

După ce au citit aceste relatări, voluntarii au completat un chestionar în care îşi expuneau părerea despre trăirile din timpul lecturii, ca de exemplu cât de mult s-au identificat cu eroul naraţiunii sau cât de mult cred că au putut intra în gândurile sale. În plus, cercetătorii au studiat şi comportamentul de vot, urmărind câţi dintre participanţi au mers la urne în timpul alegerilor din noiembrie, din acel an.

Rezultatele au arătat că acei participanţi care au citit poveştile scrise la persoana întâi au avut parte de o „absorbire a experienţei” la un nivel mai înalt decât cei care au citit textul redactat la persoana a treia. Mai mult, cei care au citit relatarea la persoana întâi în care eroul poveştii era chiar student la facultatea la care voluntarul învăţa au mers într-un număr mai mare la vot, aproximativ 65% dintre aceştia, faţă de cei care au citit povestirea scrisă la persoana întâi, dar în care eroul învăţa la o altă facultate.

Concluzia rezultată a fost că oamenii se identifică mult mai uşor cu personajele care sunt asemănătoare cu sine. Astfel, acest lucru ar putea deci contribui şi la schimbarea atitudinii şi comportamentului cititorului.

Și ți-aș mai da argumente pentru care “Oameni ai Aviației” chiar va fi un proiect ce va inspira generații întregi.

Dar te las să le descoperi pe parcurs, în curând. 

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*