Depresia de sezon. Dacă e primăvară – e plăcere și dispoziție bună: soarele străluceşte, renunțăm la hainele groase de iarnă, parcurile se umplu de oameni, peisajul redevine verde, zilele devin mai lungi. Cu toate acestea, multe persoane sunt afectate de depresia de sezon sau de anumite tulburări afective sezoniere.
Simptomele acestei afecţiuni se pot agrava în cazul oamenilor care lucrează mult timp într-un mediu lipsit de lumina naturală. Printre cele mai răspândite simptome sunt oboseala, tendinţa de izolare, poftele pentru anumite mâncăruri sau, dimpotrivă, pierderea poftei de mâncare, schimbările frecvente ale stării de spirit, melancolia, izolarea, evitarea prietenilor sau a celorlalţi membri ai familiei, sentimentele de neputinţă sau inutilitate, insomniile.
Există persoane care simt o anumită presiune legată de a fi mai bine dispuşi în primăvara fiindcă văd alte persoane în jurul lor care sunt fericite şi se bucură de schimbarea anotimpului. Presiunea de a te simți la fel ca oamenii din jur şi presiunea de a fi la fel ca ei duce uneori către starea opusă – depresia.
Cum poți anticipa și trata depresia de sezon?
În cazul în care simptomele se manifestă la un nivel scăzut, starea se poate ameliora dacă petrecem mai mult timp în sânul naturii sau într-o încăpere în care reușim să primim mai multă lumină naturală. Exerciţiile în aer liber sunt recomandate nu doar pentru îmbunătăţirea tonusului muscular, ci şi pentru ameliorarea stării de spirit, de aceea un pic de gimnastică zilnică poate anticipa stările depresive.
Antidepresivele care cresc cantitatea de serotonină de la nivelul creierului sunt eficiente în tratarea depresiei sezoniere. Tot mai mulți experți fac trimiteri la utilizarea monitorizată a anumitor produse CBD, care se știe, ajută la reducerea anxietății, dar acesta este un subiect sensibil și poate fi desfășurat în discuții doar cu specialiștii din domeniu. Alături de medicamente, şi psihoterapia are un efect important. În cazul depresiilor cronice și severe, cele mai bune rezultate sunt atinse prin combinarea tratamentului medicamentos, al psihoterapiei şi al terapiei cu lumină.
În afară de cele enumerate mai sus, o alimentaţie echilibrată şi bogată în vitamine ajută pe oricine să treacă mai repede peste stările depresive. Sunt de evitat dulciurile şi zahărul în general, cafeaua şi alcoolul. Primăvara aduce şi alimentele ideale pentru un aport mare de vitamine, precum urzicile, salatele, loboda, unele fructe şi legume. Somnul trebuie să fie suficient şi odihnitor, iar pentru a aduce încă un plus stării de bine sunt recomandate băile cu esenţe aromatice de cicoare, coada şoricelului sau păpădie.
Totodată, pentru a-ți îmbunătăți starea de bine e necesar să-ți reinventezi confortul propriu, oriunde te-ai afla, mai cu seamă în propria cameră sau la birou. Aruncă din casă orice obiect care nu-ți mai trebuie. Folosește-te de curățenia de primăvară ca de un pretext bun, pentru o restartare. Dacă ești înconjurat de lucruri în stare bună dar care nu-ți mai trebuie, donează-le cuiva căruia îi sunt de trebuință. Așa te vei bucura că ai făcut și o faptă bună.
Combinând sfaturile de mai sus, poți înfrunta cu certitudine riscurile apariției depresiei și te vei putea bucura din plin de o primăvară așa cum ți-o dorești!