Produsele de îngrijire cu microparticule – periculoase pentru natură și interzise în UK

Guvernul Marii Britanii a decretat ca din 2017, pe teritoriul Angliei, să nu mai fie comercializate produse de îngrijire cu microparticule. Asta înseamnă că britanicii nu vor mai vedea la raft paste de dinți, geluri de duș, creme exfoliante care conțin acei fulgi din plastic. Da, nu știai că microparticulele sunt din plastic? Sunt făcute din polimeri precum polipropilenă sau polistiren, care nu sunt biodegradabile și care, ia ghici unde se duc după ce ies din canalizare… ajung în ape și în sol.

Studiile spun că 280 de specii marine și 50 de păsări au ingerat astfel de compuși. Nu au fost făcute însă studii asupra impactului pe care microparticulele îl au asupra corpului omenesc, dar cu siguranță răul pe care îl fac este mai mare decât beneficiile pe care ni le prezintă producătorii pe etichete.

Tot studiul arată că, anual, sunt folosite peste 680 de tone de microparticule, cu mult peste cantitatea de deșeuri din plastic pe care voluntarii le adună de pe plaje.

Multinaționalele care scot pe piață astfel de produse, precum Unilever, au anunțat deja că vor întrerupe de bunăvoie producția produselor de îngrijire cu microparticule, scoaterea acestora din „rețete” și înlocuirea plasticului cu sare, de exemplu, sau alte particule naturale

Decizii similare pregătesc și americanii, dar și italienii.

 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*