Secretul unui oraș cu locuitori fericiți: spațiul pentru… proteste

Secretul unui oraș prosper, cu locuitori fericiți, stă în spațiile care oferă libertate de exprimare: manifestări publice și chiar proteste, spun studiile (1, 2). Cred că am dat peste ele într-un moment cum nu se poate mai bun, dat fiind faptul că astăzi intrăm în a 14-a zi de proteste în fața Guvernului/toată România.

Muzeele? Cultura? Viața de noapte? Cu siguranță și ele sunt importante pentru fericirea populației. Dar nu atât de importante pe cât sunt spațiile publice deschise, în aer liber. Spațiile publice în aer liber sunt la mare căutare atunci când oamenii vor să se bucure de natură și, în vremuri tulburi, să protesteze. Astfel, aceste locuri din orașe reprezintă un aspect esențial în sănătatea economică și socială a urbelor.

Iar urbaniștii au știut dintotdeauna asta. Ei au căutat mereu să ofere spații publice frumoase, funcționale, care să ofere libertate de exprimare.

“Spațiile publice trebuie, fundamental, să asigure libertatea de exprimare. Fie că vorbim despre o ‹baie de soare› cu prietenii sau cu familia, fie că vorbim de proteste”, declară un urbanist din New York.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*