Radiații în Piața Victoriei, la Muzeul de Geologie. Completări la investigația lui Tolo

Radiații în Piața Victoriei, la Muzeul de Geologie. Dezvăluirea “mortală” apărută pe tolo.ro astăzi a născut foarte multe controverse printre reprezentanții opiniei publice. În plus, cifrele prezentate sunt ireal de mari! Oare sunt voit scrise așa? Sau dintr-o eroare?

Este adevărat tot ceea ce s-a scris? L-am întrebat pe un bun prieten geolog cum arată situația, din perspectiva lui, a profesionistului:

Este un subiect care nu are importanță, decât dacă i se dă. Dar cum este cazul să se schimbe ceva la IGR (Institutul Geologic al României), să se termine cu incompetenții care au condus instituția după Revoluție, este binevenită ‹investigația› în discuție.

În ceea ce privește radiațiile, realiatea este însă cu totul alta: Ce fel de radiații sunt? La ce distanță se propagă prin aer, de la obiectul emitent? În primul rând, contează timpul de expunere și intensitatea. Nu faci cancer dacă stai 5 minute să te holbezi la un exponat. În plus, există și radiații care nu trec de primul strat de piele, deși măsurate ating valori apocaliptice.

‹Cei care intră în curtea instituției și se apropie de zonele nesemnalizate se află în pericol.› Da, se află, dacă își pun cortul lângă și petrec o vreme acolo. Doar acolo.

Cine lucrează cu ele știe la ce riscuri se expune.

‹În pivnița (incinta) betonată eșantioanele radioactive sunt depozitate haotic, ceea ce face imposibilă identificarea cu ușurință a lor›. Nu are nicio importanță pentru vizitatori, atâta timp cât după ușă nivelul radioactiv este în limitele normale. Relevă doar organizarea din cadrul Instituției și demonstrează că este nevoie de o schimbare.

Așadar, nu putem vorbi despre radiații în Piața Victoriei. Putem vorbi doar despre încă un exemplu de management defectuos, susținut zeci de ani.

Încă ceva, din ceea ce mi-a spus prietenul meu, geologul: ‹Știți mătăniile alea fosforescente, la modă într-o vreme? Alea erau mai radioactive decât multe alte roci expuse la Muzeul în discuție›…

Iată un infochart util despre radiații și răspândirea lor: http://imgs.xkcd.com/blag/radiation.png. În concluzie, dacă cifrele prezentate de Tolo ar fi reale, totul în jur, pe o rază de kilometri, ar fi descompus.

Ps.: Mergeți liniștiți în Piață, în continuare. Iar dacă vă mai crește o pereche de mâini, priviți partea bună: mai multe pancarte/om!

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*