Realimentare air-to-air a F-16 -lor românești, pentru prima oară în spațiul aerian național

Realimentare air-to-air a F-16 -lor românești, pentru prima oară în spațiul aerian național, anunță o postare de pe pagina de Facebook a Forțelor Aeriene Române. Evenimentul s-a petrecut marți, 28 februarie, deasupra României.

f 16 romania

A fost pentru prima oară când piloții Escadrilei 53 Vânătoare au executat o misiune de alimentare în zbor, pe teritoriul național.

Ce presupune realimentarea air-to-air

Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor crește cu două ore. Scopul realimentării în aer constă în creșterea razei tactice de acțiune, mărirea timpului de zbor (datorită faptului că aeronava nu mai este nevoită să se întoarcă în bază pentru alimentare) și implicit creșterii operativității misiunilor de luptă.

Zborurile de realimentare se execută la o altitudine de aproximativ 7.000-10.000  de metri altitudine, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Realimentarea în aer este procesul de transfer al combustibilului de aviație dintr-o aeronavă militară special destinată (cunoscută sub denumirea generică de “aeronavă cisternă”) și o altă aeronavă (ex: de luptă, de transport, de control și supraveghere aeriană – AWACS) care are capacitatea de a fi realimentată în aer, pe timpul zborului.

Iată cum arată procedura:

Desfăşurarea unei astfel de operaţiuni implică o sincronizare perfectă, între aeronava care este realimentată, cât și aeronava cisternă.

Pentru a realiza sincronizarea, aceasta trebuie să se poziţioneze la câţiva metri în spatele cisternei, mai jos decât aceasta, și să mențină viteza și înălțimea pe tot parcursul procesului de transfer al combustibilului. Ambele zboară, în tot acest timp, în formație standard și sunt permanent sub controlul și monitorizarea structurilor de dirijare ale traficului aerian, responsabile de controlul și siguranța zborurilor în zona sau ruta respectivă.

Primele şase aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România – cinci în simplă comandă şi una în dublă comandă, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R – au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe data de 29 septembrie 2016, iar ultimele trei avioane din cele 12 cumpărate din Portugalia vor fi livrate în cursul anului 2017.


Mai multe poze și explicații puteți vedea accesând postarea celor de la Forțele Aeriene Române.


Dacă vreți să fiți la curent cu ultimele noutăți din Aviația Militară din România, vă sfătuiesc să urmăriți pagina de Facebook a ROAF. 


 

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*