Recordul European de altitudine la salt cu parașuta, doborât de echipa Aeroclubului României

Recordul European de altitudine la salt cu parașuta, doborât de echipa Aeroclubului României. Evenimentul a avut loc duminică, 2 aprilie, în zona Brașovului, odată cu saltul dintr-un balon cu aer cald al parașutistului Gabriel-Dan Chiriac. Acesta a sărit de la 9.703 metri altitudine, doborând astfel recordul precedent, al finlandezului Timo Toivonen (stabilit la data de 21 aprilie 2013).

Record European salt cu parașuta

Potrivit comunicatului emis de Aeroclubul României, zborul a durat o oră și zece minute, Gabriel-Dan Chiriac aterizând la ora 10.00, la 20 de kilometri de Sânpetru, locul decolării.

“Acest rezultat a venit după o îndelungată perioadă de pregătiri în cadrul căreia au fost parcurse etape de calcule, verificări, achiziţionare şi uneori modificare sau chiar construire a echipamentului necesar. De asemenea, au fost efectuate salturi de acomodare, antrenament şi verificare a echipamentelor.

record european parasutism

Este de menţionat faptul că un astfel de zbor necesită, pe lângă o pregătire minuţioasă, condiţii meteorologice foarte restrictive, care pot fi întâlnite în numai câteva zile dintr-un an”, mărturisesc protagoniștii.

Recordul European de altitudine la salt cu parașuta, doborât de echipa Aeroclubului României. Echipajul nu este străin de spargerea barierelor

Piloții balonului, Mihai Ilie şi Mugurel Conta Ionescu sunt instructori de zbor şi examinatori în cadrul Aeroclubului României și totodată deţinătorii recordului naţional de altitudine pentru baloane cu aer cald (11.063 metri, realizat în 25 martie 2006). În cadrul aceluiași zbor, parapantistul Marius Duţă a stabilit un nou record mondial de altitudine, sărind de la 10.761 de metri.


Citește aici alte știri despre Aeroclubul României


Gabriel-Dan Chiriac este paraşutist și instructor voluntar în cadrul Aeroclubului României. El practică această ramură a Aviației Sportive din anul 1984 şi deţine actualul record national de altitudine la salt cu paraşuta (10.431 metri realizat la 12 aprilie 2015). Rezultatul respectiv, deşi superior celui actual, nu a putut fi omologat ca record european deoarece, cu puţin timp înainte, echipa Polska Stratosfera depusese la Federaţia Aeronautică Internaţională o notificare de revendicare de record pentru altitudinea de 10.700 de metri. Solicitarea poloneză nu a fost validată însă, menţinându-se astfel recordul finlandezului Toivonen, acum doborât de echipajul Aeroclubului României.

foto: Aeroclubul României

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*