Se fac 10 ani de când microbul Aviației m-a prins și m-a captivat. 10 ani de zbor, ca pasager sau “pilot cadet”, cum îmi place să o spun atunci când am ocazia să preiau, asistat, comenzile “păsărilor de fier”. 10 ani de când cunosc Aviația în toate formele, de la spectator (observator) la mitinguri aviatice, la participant sau chiar organizator. Pentru că am avut și am ocazia acestei multitudini de ipostaze, am putut avea și am parte de diferite contexte, în urma cărora să trag linie și să întocmesc un mic ghid despre “ Regulile mersului la un Show Aerian “.
Regulile mersului la un Show Aerian:
- Mergi mai devreme de ora de începere anunțată. Pe lângă faptul că vei avea ocazia de a asista la alinierea avioanelor la ștart și vei vedea piloții cum se pregătesc, vei fi în prima linie a publicului. Vei avea parte de o ședere mai degajată, fără să deranjezi sau să fii deranjat încercând să ajungi la marginea zonei de public, să vezi mai bine avioanele și spectacolul aerian.
- Lasă-ți mașina acasă. Dacă nu ai copil/ copii și nu mergi cu multe bagaje, încearcă să lași autovehiculul acasă și să iei transportul în comun. Știu că pare incomod, dar vei ajunge mai relaxat, crede-mă, și nu vei mai admira evoluțiile din mașină, din coloană.
- Apropo de copil. Nu mai încerca să îl strecori pe sub sau printre gardulețele care delimitează publicul de zona de operațiuni aeriene. Îl pui foarte tare în pericol, inutil. Asta nu înseamnă însă că tu poți încălca regula. E valabil și pentru tine. Știu că în România regulile au fost făcute pentru a fi încălcate, însă nu și în Aviație unde, (există o vorbă conform căreia) marea majoritate a lor au fost și sunt scrise cu sânge.
- Pentru numele Portanței, dacă ai ocazia de a face o poză lângă o aeronavă, nu mai pune copilul pe aripă sau, dacă e vorba de tine, nu atinge nimic. Nu este vorba de o aroganță, nu îi iei vopseaua, însă aeronavele au multe zone ce, atinse, se pot decalibra. Odată puse la linia de ștart, se presupune că au fost verificate înainte de zbor, iar pilotul se urcă de bună credință, pentru ca în aer să poată constata că ceva nu funcționează cum trebuie. (Personal, la o expoziție, chiar în timp ce mă aflam în aeronavă, explicând unui curios una-alta, o mămică și-a pus copilul pe capotă, cu elicea între picioare, pentru poză. Da, cu mine în avion, ignorându-mă complet. Când i-am atras atenția respectuos, ghici cine a fost apostrofat?!).
- Te-ai bucurat de un spectacol aerian, gratuit, în compania celor mai buni prieteni, și ai avut parte de un picnic la iarbă verde. Chiar dacă însă ești, la drept vorbind, pe câmp, nu înseamnă că poți lăsa gunoaie în urma ta. Adună toate resturile într-o pungă și arunc-o la primul coș de gunoi. “Câmpul” pe care ești (valabil mai ales pentru Aerodromul Clinceni) este ca o a doua casă pentru organizatori, majoritatea piloți sportivi de performanță, care reprezintă România la competiții internaționale și obțin, de fiecare dată, rezultate notabile. Pentru a performa însă, au nevoie de cât mai mult antrenament și de timp pentru a face asta. Hai că nu o mai lungesc cu explicațiile: Mai bine zboară, decât să stea să adune mizeria pe care o lași în urmă.
- Ia-ți o pălărie de soare și niște cremă cu protecție solară. Nu uita de hidratare (apă).
- Nu transforma in parc de distractii eventualele aeronave parcate pe aerodrom (funcționale, nefuncționale – expuse ca static display). Pe lângă faptul că este o lipsă de respect adusă organizatorilor și gazdelor, constituie o reală ofensă domeniului și evenimentului. Cunosc cazuri reale în care părinții și-au încurajat odraslele să se suie pe aripile unei aeronave parcată în incinta Aerodromului Clinceni, într-o zonă privată. Au distrus aproape întreaga suprafață împânzită a acesteia iar reparația i-a costat pe proprietari o sumă mai mult decât considerabilă.
Nu-i așa că sunt de bun simț ” Regulile mersului la un Show Aerian “? În loc de încheiere, am să îți vând un pont. Știu că după ce ai admirat atâtea ore evoluțiile aeriene, îți dorești să experimentezi și tu un zbor. Acest lucru este posibil, la mai toate show-urile aeriene. Tot ce trebuie să faci este să întrebi un pilot, când trece pe lângă tine, iar acesta te va îndruma asupra pașilor pe care îi ai de făcut pentru a experimenta și tu o plimbare printre nori.
Să ne vedem cu bine și să ciocnim o bere rece la Clinceni Airshow 2019 sau la BIAS 2019!
Mi-as fi dorit sa si vad saci menajeri astazi 2 iun 2018 pe Clinceni insa…probabil ca eu am fost chioara de nu i,-am vazut…in rest totul e super adevarat si corect in acest articol si universal valabil( pe orice aerodrom)