“România în Marele Război”, văzută alături de un veteran al Celui De-al Doilea Război Mondial

România în Marele Război”, expoziţia de la MNIR dedicată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, a avut un vizitator aparte în acest week-end.

romania in marele razboi

Cu pași mici, dar apăsați și siguri, ajutat de un baston, Mircea Carp (93 de ani) își face apariția.  Este așteptat, în holul mare al Muzeului Național de Istorie a României, de membri Deutsches Freikorps, în uniforme din Primul Război Mondial. Două perioade de referință din istoria umanității se întâlnesc în holul de câțiva zeci de metri pătrați ai clădirii de pe Victoriei, prin ambasadorii lor.

deutsches freikorps

Ei, Deutsches Freikorps, reconstituie anii de război prin uniformele și acțiunile lor. Sunt o adevărată punte de legătură între lumea contemporană și trecutul care și-a pus amprenta asupra a ceea ce suntem acum.

Dumnealui, Mircea Carp, un supraviețuitor al Celui De-al Doilea Război Mondial și al lunilor de închisoare pe care a fost obligat să le îndure. Un erou care și-a văzut camarazii ciuruiți de gloanțe, prin pereții tancului în care se aflau cu toții.

Mircea Carp

Momentul, de-a dreptul istoric, a fost pus la cale chiar de Asociația Deutsches Freikorps, în colaborare cu MNIR.

Organizarea expoziției România în Marele Război a fost posibilă datorită colaborării dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi alte 20 de instituţii din țară și Republica Moldova: Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei (Chișinău), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai, Serviciul Istoric al Armatei (București), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu), Complexul Muzeal Național „Moldova” (Iași), Muzeul Bucovinei (Suceava), Muzeul Național al Banatului, (Timișoara), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Județean Argeș (Pitești), Complexul Muzeal Județean Neamț, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Județean Ialomița (Slobozia), Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Teleorman (Alexandria), Muzeul Comunicațiilor și Informaticii și Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (Ploiești).

De asemenea, la organizarea expoziţiei “România în Marele Război” au contribuit, cu obiecte din colecțiile personale, domnii Cristian Scăiceanu, Dan Dimăncescu (Boston, SUA), Adrian Săvoiu, Dumitru Cătălin Drăghici. De asemenea, prin cooperarea cu Editura Humanitas, au fost expuse imagini în premieră, din arhiva sa.

Mircea Carp

Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă, “România în Marele Război”,  şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.

Romania in Marele Razboi

“Viața în tranșee este cea mai chinuitoare. Ea slăbește trupul și uzează nervii. Soldatul este mereu la pândă, cu dorința de a surprinde pe dușman spre a-l răpune și cu teama de a nu fi răpus de el. 

În tranșee, soldații luptă cu lopata pentru a nu fi îngropați de zăpadă. Frigul îi determină să stea spate în spate pentru a se încălzi, pentru că uniformele lor zdrențuite nu le sunt de mare ajutor. Bordeiele din spatele tranșeelor sunt înghețate, pline de fum și de șobolani. Hrana ajunge greu la liniile din față și, când ajunge, pâinea este atât de înghețată că poate fi folosită pe post de ghiulea și aruncată spre liniile inamice. 

Când vremea se schimbă, tranșeele se transformă în făgașuri mocirloase; uzi până la piele, cu picioarele prinse până la genunchi în mocirla rece, soldații trebuie să stea pe loc, pentru a păzi linia ce le-a fost încredințată. Sunt nespălați de săptămâni, cu aceeași cămașă neschimbată, primită la mobilizare, cu opincile rupte, cu uniformele zdrențuite, cu trupul gârbovit, cu părul albit și cu sufletul amărât după luni de zile de oboseală și de lupte în care moartea le-a fost alături”, stă scris pe unul dintre pereții expoziției “România în Marele Război”, alături de imagini care te fac să tremuri și să realizezi că oamenii aceia plecaseră să lupte pentru țară și au sfârșit luptând pentru propriile vieți.

Dramatismul şi complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt pregnant redate prin documente oficiale şi private, presă, fotografii şi obiecte originale, multe dintre ele expuse pentru prima oară.

Din punctul meu de  vedere, “Romania în Marele Război” este cea mai bună și mai complexă expoziție pe care am avut privilegiul să o vizitez, în ultimii ani, în România. Acum că a venit vremea rea, poți da și tu o fugă la MNIR, să o admiri.

“Romania în Marele Război” poate fi vizitată până pe 15 martie 2017.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*