Silva Pale Ale este genială. Ai încercat-o?

Relația mea cu berea e veche. Are mai bine de două decenii, cam de când au început să îmi cadă dinții de lapte. Pe atunci, berea reprezenta mita pe care o primeam de la mama pentru a apuca curajos dintele ce abia se mai ținea în gingie și a-l scoate. După ce reușeam să fac asta, eram lăsat să îmi înmoi buzele în spuma berii dintr-un pahar. Aș fi vrut mai mult, dar acesta era repede smuls din fața mea.

bere fulbier

 

Trebuia să mă descurc singur. Voiam cu orice preț să simt pe de-a întregul gustul lichidului din pahar, așa că m-am postat la poartă, la ora la care muncitorii plecau de la fabrica de bere Fulbier, lângă care am copilărit, casa părintească fiind chiar pe strada unde fosta fabrică își avea una dintre ieșiri. Le ceream să îmi dea și mie o bere, “că știu că aveți sacoșele pline, că le-ați furat, și am să vă spun” (*ca orice copil care fură informații de peste tot de pe unde aude, auzisem eu, prin casă, că ‹ăștia de la fabrică fură-n draci›). Băi, și primeam bere. Câte un „ciob” de Fulbier, pe care mama sau bunica mi-l luau rușinate din mână, spre amuzamentul “donatorilor”.

Anii au trecut, Fulbier s-a dus, așa că am început să experimentez, ori de câte ori s-a ivit ocazia, beri noi. Lager, în principal. Și nefiltrate. Berea neagră nu mi-a plăcut niciodată. Primul IPA l-am băut de curând, după un interviu cu un fabricant local de bere artizanală. A fost un asalt al simțurilor. Nu aș fi crezut vreodată că într-o bere pot încăpea atătea arome. Am stabilit atunci că, atunci când vreau să mă răsfăț, îmi cumpăr o IPA. Iar a doua IPA din viața mea a fost… noua Silva Pale Ale. Mă rog, nu chiar o India Pale Ale ci, cum scrie și pe cutie, o Romanian Pale Ale.

Silva Pale Ale

Ce înseamnă berea IPA, din care este derivată Silva Pale Ale

În ciuda faptului că este considerată unul dintre cele mai populare stiluri de bere, India Pale Ale este invers proporțional de exclusivist, acesta ajungând să fie cunoscut în țara noastră în ultimii ani, grație unor producători locali artizanali.

Berea IPA reprezintă o bere roșcată, cu un conținut mai mare de hamei, care dă un gust puțin mai amar, dar mult mai complex. Gustul și complexitatea unei beri IPA este dată de soiul de hamei folosit, acesta putând varia de la rășină de brad până la fructe exotice.

În cazul Silva Pale Ale, dincolo de culoarea roșiatică clară, de mirosul pregnant și aromat, am simțit, la nivelul papilelor gustative, un iz de fructe exotice.

India Pale Ale autentică a luat naștere dintr-o nevoie a berarilor englezi, în secolul 18. Aceștia începuseră să exporte bere în India și, datorită călătoriei lungi din Anglia în Asia, au trebuit să găsească o soluție de conservare. Îmbogățind berea cu hamei, acesta acționa ca un conservant care păstra lichidul fresh până la destinație. Popularitatea acestei beri a crescut, în prezent apărând mai multe variații: Imperial IPA, de secară, cu fructe, etc.

Un lucru important de reținut: berea Pale Ale nu se bea ca un Lager!

Berea IPA nu se bea “de sete”, cum ai bea un Lager simplu. De aceea și spuneam că, pentru mine, o astfel de bere înseamnă răsfăț. Se poate bea rece, nu foarte foarte rece (cam pe la 8 grade Celsius, zic specialiștii), pentru a nu amorți papilele gustative și a lăsa toate aromele să își facă simțită existența. Se adulmecă. Se bea încet, în înghițituri mici. Băutul unei IPA este o adevărată experiență.

Despre Silva Pale Ale

Silva Pale Ale este prima bere derivată din IPA care costă sub 5 RON la raft ori în orice magazin online de bauturi alcoolice. O bere populară, accesibilă oricui, care sper că va educa populația cu privire la consumul de bere. Nu am înțeles de ce este supranumită Romanian Pale Ale, că doar nu avem tradiție la așa ceva, dar nici nu am întrebat un reprezentant al brandului care e faza. Până la urmă, chiar dacă sună puțin în contra tradiției autenticului IPA, trezește naționalismul și curiozitatea din români și vor vrea mai mulți să o experimenteze. Poate va mai transforma din consumatori în… băutori.

Silvia Pale Ale este genială! Vă recomand să o încercați și voi și să îmi lăsați, mai jos, în comentarii, o părere. Eu am găsit-o la Mega Image, la 3.99 RON, însă citeam pe undeva că la “Care-Fură” e mai ieftină puțin. Too more to come!

bere IPA romaneasca


PS: Acesta nu este un advertorial, dacă există printre voi conspiraționiști care cred asta. Este pur si simplu entuziasmul meu, de a vă împărtăși un produs pe care consider că ar trebui să îl încercați.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

17 thoughts on “Silva Pale Ale este genială. Ai încercat-o?

  1. Alex

    20 mai 2017 at 16:59

    Salut. Eu am gustat aceasta bere si desi nu este o posarca, nici ca e buna nu ai cum sa ii zici.

  2. ray

    21 mai 2017 at 6:41

    mie mi se pare buna. recomand si celor care nu au incercat.

  3. Morebeer

    3 iunie 2017 at 12:05

    Posirca, din pacate, are miros de spray de toaleta, cu gust de wunderbaum. Cel putin varianta la doza. Ma intorc la stout si porter din UK.

  4. marin nicu

    6 iunie 2017 at 18:16

    Mie mi se pare interesanta ! Da asa e, se savureaza, nu se bea de sete, ca posirca „lager”.

  5. Alina

    26 iunie 2017 at 22:02

    E noua mea preferata! Imi place mult aroma de final, care pentru mine e de trandafir. Unii spun ca n-are nicio treaba cu trandafirul, pe cand altii „Da, chiar! Ai dreptate” 🙂 Deci recomand!

  6. Ovidiu Costea

    12 august 2017 at 15:53

    Pentru mine a fost ceva wow fata de ce gasesti in tara. O bere aromata care m-a fascinat, la un pret decent. Chestia cu romanian pale ale este una de marketing, din care Heineken o sa aiba de castigat. Bravo lor
    Pastrand proportiile, seamana cu berea Sara ca si aroma parfumata, doar va Sara este neflitrata artizanala pe bune.
    Recomand sa o incercati.

  7. Ovi

    4 octombrie 2017 at 15:39

    Stilul IPA foarte rar are culoarea rosie asa cum precizezi in articol. Marea majoritate sunt blonde.

  8. Marcel

    27 octombrie 2017 at 16:13

    Pe departe cea mai nasoala bere pe care am baut-o vreodata. Mi-a facut o greata enorma.

  9. Gabi

    28 octombrie 2017 at 20:09

    Câte comentarii, atâtea păreri. Mie personal mi se pare chiar genială, așa cum spui chiar tu. Mă tem că lagerul nu o să-mi mai spună mai nimic până la vară, când setea va fi mare. Sigur că nu poți cere de la consumatorii de „Noroc” la flacon să aprecieze noua Silva, dar cu ceva… noroc, poate o să convertească niște minți deschise!

  10. Ruxandra

    25 noiembrie 2017 at 2:33

    Cea mai buna bere produsa in Ro, pt cunoscatori! Extrem de aromata!

  11. Clujean Radu

    7 decembrie 2017 at 13:42

    O bere deosebit de reușită, parcă făcută în ciuda produselor șterse cu care ne-au obișnuit multinaționalele berii in ultima vreme! O bere cu un gust bogat, luxuriant, puternic care depășește lejer multe sortimente scoase de.multinaționalele din România!

  12. Ioan

    9 mai 2018 at 19:08

    Sigur că nu e o bere pentru băutorii tradiționali de buceagă la pet, dar pentru cine a bauta mai mult decât lături la 2 lei vadra e o bere chiar reușită. Aș zice că stă cu fruntea sus lângă beri mult mai bine cotate.

  13. Dan Barbu

    25 mai 2018 at 8:31

    Am avut si eu placerea sa beau Silva Romanian Pale Ale, la sticla. Am fost placut surprins atat de gust, cat si de temperatura optima la care mi-a fost servita (in Bucuresti la Lejere, P-ta Izvor). In Cluj, nu am vazut inca asa bere. Imi puteti spune unde o pot gasi in Cluj? (si restaurante, si supermarket-uri).

  14. Bogdan36

    16 iulie 2018 at 13:38

    Nu-mi place, am baut-o ca era singura bere dispobila in situatia respectiva…

  15. Remus Rizescu

    23 ianuarie 2019 at 16:38

    De vreo doua luni numai pe asta o caut. La magazinul de langa mine nu are intotdeauna. Cateodata are numai 3 – 4 doze, pe care le mistuiesc eu. Este chiar deosebita. Nu pot sa spun ca sunt un expert in bere, fiecare cu gusturile lui. Pentru mine (mai nesimtit, necunoscator…) cam toate berile sunt la fel, mici diferente. Nu este ca la vin, unde exista clar o gama larga de arome, gusturi, tarii. Orice ai zice, berea e bere. Cum spuneam, cam toate seamana intre ele. Silva Pale Ale chiar iese in evidenta. Imi place si gata, no coment. Imi mai place Tuborg, Efes Pilsner, Azuga nepasteurizata, si cam ce fac cehii.

  16. Cristi

    27 ianuarie 2019 at 10:37

    M-am intors ieri din Canada unde am baut Lagunitas IPA si Mad & Noisy IPA. Mi-au placut enorm, zic hai sa vad daca gasesc si in Romania.
    Am baut Silva Romania Pale Ale. Diferenta este enorma, nu are nicio legatura cu IPA-ul. Nu are aroma, culoarea, etc. Din punctul meu de vedere este un fail.
    Mai mult research inainte de a face recomandari.

  17. Florin

    1 februarie 2019 at 12:42

    Numai pentru cunoscatori. In principiu, trecerea de la lager la ale e destul de dificila. Si mie mi-a placut lager-ul, am crescut doar cu el, dintre berile acestui tip cele cehesti fiind regine (pilsner). In ultimii 5 ani am calatorit insa frecvent in marea britanie si am facut cunostinta cu un alt tip de bere: ale. Incetul cu incetul m-am desprins de gustul berii neaose europeano-continentale, virand spre multi-aromatele beri de pe insula britanica. Dupa ce am gustat felurite feluri ale am sesizat diferente intre ele, pale ale-ul fiind ca reteta cea mai veche. IPA a derivat din acesta fiind mai alcoolizata si mult mai aromatizata datorita hameiului bogat in arome introdus in plus. Prin urmare o bere IPA este mai plina de gusturi deosebite insa mult mai dificil de acompaniat la o cursa lunga (2-3 beri). Spre deosebire, pale ale este mai sprintara, iar daca este si rece satisface pe deplin papilele gustative. Silva pale ale este o incununare reusita a caracteristicilor berii pale ale si imi face placere sa pot gusta la mine in tara o asemenea licoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*