Temă pentru acasă: câteva tehnici de sporire a atenției

Cunoșteam din școală câteva lucruri de bază și foarte vagi, de fapt, despre atenție. În practică, cel mai mult m-a frapat (și m-a educat) o întâmplare de acum 4 ani.

Am un unchi care e de meserie tâmplar. Timp de câteva zile la rând, am muncit cu el la amenajarea interioară a unui imobil. Am tot fixat împreună dulapuri, fel de fel de utilaje, lustre, mese, uși etc. Într-o zi rămăsese de lucru la niște sisteme de culisare pentru uși, ceva utilaje noi, de import. Devenise ceva complicat. Eu nu m-am implicat prea mult pentru că nu am deprinderi și nici ochi de tâmplar, dar unchiul meu nu s-a descurajat. A studiat timp îndelungat mecanismele respective, după care a executat lucrările necesare din prima, într-o manieră excelentă.

M-au mirat mult meticulozitatea sa și nivelul de atenție cu care a examinat obiectul cu care lucra (fapt care i-a determinat succesul), încât mi-am propus să manifest mai mult interes față de “fenomenul” atenției, care de fapt, este o abilitate foarte importantă în viața de zi cu zi.

tehnici de sporire a atenției

În cele ce urmează, voi încerca să prezint doar câteva tehnici de sporire a atenției:

  • Examinaţi un desen sau un plan, care conţine multe amănunte, reproduceţi-l apoi mai întâi mental, după aceea pe hârtie, urmărind să-i redaţi toate detaliile. Marcaţi mai întâi elementele principale şi apoi cele secundare, urmărind să evidenţiaţi în final chiar şi cele mai mici detalii.
  • Examinaţi un obiect sub toate aspectele sale şi stabiliţi diversele raporturi existente între el şi celelalte obiecte. Analizaţi-l din toate punctele de vedere: compoziţie, calităţi, stări, caracteristici, origine, destinaţie, cauze, efecte, istoric etc.
  • Faceți-vă un obicei din a analiza diverse impresii vizuale, auditive, tactile, olfactive şi gustative. Urmăriţi să realizaţi o descriere cât mai fidelă a lor, subliniind nu numai caracteristicile lor exterioare, ci mai ales reacţia interioară specifică pe care percepţia lor a generat-o în fiinţa voastră.
  • Încercați să determinaţi caracterul, convingerile sau sentimentele unei persoane după tonalitatea şi inflexiunile vocii sale, după forma corpului său, după particularităţile fizionomiei, după natura atitudinilor şi a gesturilor sale.
  • Urmăriţi să eliminaţi din comportamentul dumneavoastră gesturile inutile, stângace şi mecanice şi să realizaţi doar gesturi armonioase, însoţite de o permanentă priză de conştiinţă asupra lor.
  • Căutaţi să vorbiţi rar, concentrându-vă atenţia pe rând atât asupra ideilor pe care le exprimaţi, cât şi asupra cuvintelor pe care le folosiţi. Particularizaţi acest exerciţiu urmărind să eliminaţi din vocabularul dumneavoastră cuvintele cu o încărcătură negativă.

Desigur, literatura de specialitate poate prezenta un șir mai complex de exerciții în acest sens, dar din practica personală am ales să vi le prezint pe cele care m-au ajutat să-mi îmbunătățesc nivelul de atenție și să beneficiez de pe urma acestui fapt. Prin urmare, vă încurajez să aplicați aceste tehnici în practica personală și să observați succesul obținut.

Atenția este o caracteristică a oamenilor culți și responsabili, dar fără a generaliza, este una dintre cele mai necesare calități umane în orice situație din viață.

Spor la antrenament cu aceste tehnici de sporire a atenției și succes în atingerea unui grad ridicat al acesteia!

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*