Un studiu ne arată care este legătura dintre schimbările climatice și turbulențe. Până la sfârșitul secolului va trebui să găsim noi rute aeriene

Turbulențe. Nu există pasager care să nu aibă frică de zbor atunci când aude acest cuvânt. Mai nou s-a dovedit o legătură nebănuită, dintre schimbările climatice produse de poluare și zguduielile pe care le întâmpinăm aproape la fiecare zbor cu avionul.

Cu toții știm că poluarea are un efect major asupra schimbărilor climatice și a creșterii nivelului mării. Dar nimeni nu s-ar fi gândit că aceasta ar putea afecta zborul avioanelor de pe rută, de la înălțimile de 10.000-12.000 de metri altitudine. Până acum când, printr-un studiu, a reieșit că nivelul crescut de CO2 din atmosferă contribuie la zgâlțâielile pe care le resimțim atunci când zburăm cu avionul.

Cum până la finele secolului se estimează că nivelul de CO2 o să se dubleze, utilizând un supercomputer cu aceste date, cercetătorii au simulat ce condiții de zbor ar fi în acest caz. Rezultatul este de-a dreptul îngrijorător: turbulențele ușoare vor crește cu 59%, cele moderate cu 94%, iar cele severe cu 149%.

turbulente tipuri

Acum, aceeași echipă înceacă să identifice alte rute aeriene, la alte înălțimi, mai puțin afectate de schimbările climatice și cu mai puține potențiale turbulențe.

Întregul studiu a fost publicat în jurnalul Advances in Atmospheric Sciences:

 

Dar hai să nu ne îngrijorăm. Poate nivelul de CO2 nu se va dubla, așa cum se preconizează. Aha, sure…

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*