Ursuleț împușcat în Sibiu. Fără un motiv real! Da, ai citit bine. Un pui de urs care se plimba dezorientat în Sibiu a fost astăzi împușcat de autoritățile care au declarat că tranchilizantele nu și-au făcut efectul. Că asta a fost singura soluție și că “bestia” punea în pericol sibienii și, mai grav, turiștii de la hotelurile de 4-5 stele.
Am să încerc să sar peste părerea mea despre astfel de întâmplări și despre cât de nenorocit este omul și să îți spun, printre suspine, că am stat de vorbă cu Bereczky Leonardo, specialist în capturarea ursuleților orfani, creșterea și îngrijirea lor și reintegrarea acestora, când este momentul, în natură. (Poți citi aici despre munca lui Leo, dar și despre cum îl poți susține). Am fost curios să știu cum vede el, specialistul, situația acestui ursuleț împușcat în Sibiu.
Evident, ceea ce mi-a spus m-a revoltat și mai mult, stare pe care o să o ai și tu, dacă empatizezi cu acest subiect:
“După ce văd din filmări, este un urs crescut acasă. Părerea mea. După cum se mișcă printre case. Un urs sălbatic, hăituit, nu așa se comportă. Pe lângă asta, este un pui de aproximativ 2 ani sau chiar unul și jumătate. Cine s-a speriat de ursul ăsta este foarte fricos. Un urs de talia asta este total inofensiv. Eu am capturat (inclusiv în zone urbane) nenumărați urși de genul ăsta. Cât despre capturarea lui, cine a încercat să-l tranchilizeze a fost totalmente un neprofesionist. Un urs de genul ăsta îl tranchilizezi în 20 de secunde.
Ursulețul împușcat în Sibiu nu punea în pericol viața nimănui. Și nici nu arăta vre-o tentativă de atac. Toată întâmplarea a fost generate de lipsa de profesionalism din partea veterinarului, dealtfel nu de condamnat. Puțini veterinari sunt capabili să tranchilizeze urs.
În același timp, pornind de la întâmplarea ursulețului împușcat în Sibiu, reprezentanții de la WWF România au declarat: “Cazul de la Sibiu ne arată că este nevoie urgent de înființarea Serviciului de Urgență pentru animale Sălbatice.
Este clar că în astfel de situații este nevoie de un regulament privind modul de intervenție și oameni instruiți să poată interveni calm și eficient. Serviciul operaționalizat în toate zonele cu potențial de conflict om-animal ar trebui să aibă competențele și dotările necesare încât să ne asigure că, de fiecare dată, se ia decizia corectă și se intervine calculat, căutând în primul rând soluții care să nu implice împușcarea animalelor.
În lipsa unui sistem de intervenții și a unei proceduri clare, astfel de cazuri vor tot apărea, iar reacția autorităților va lăsa loc interpretărilor”.
Dosar penal în cazul ursulețului ucis în Sibiu
„Problema când se trage cu armă cu tranchilizante este că, pentru a-şi face efectul, trebuie să te apropii foarte mult de animal. Au încercat, dar procedura a eşuat. S-a considerat că este mai sigur pentru populaţie, dată fiind starea de agitaţie a animalului, să se intervină cu o armă de foc. S-a tras de la mai mult de 50 de metri de către un membru al Asociaţiei Vânătorilor”, a declarat Luciana Lazăr pentru digi24.
În altă ordine de idei, uite cum se procedează în astfel de cazuri, în țările civilizate. Și da, în imagini e un urs în toată firea, nu un animăluș de pluș, precum acel ursuleț împușcat în Sibiu:
foto: WWF