Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile. 72 de ani de la semnarea Convenţiei de la Chicago

Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile, sărbătorită astăzi, la a 72-a aniversare a semnării Convenției privind Aviaţia Civilă Internaţională.

Adoptată în 7 decembrie 1944 la Chicago, a stat la baza înfiinţării Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, 3 ani mai târziu, în anul 1947. OACI a definit acordurile internaţionale care au permis dezvoltarea unui sistem global al aviaţiei civile, în beneficiul oamenilor şi naţiunilor.

Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile, a fost sărbătorită prima dată la 7 decembrie 1994, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la semnarea la Chicago a Convenţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile. Aceasta are scopul de a atrage atenţia asupra importanţei acestei industrii în dezvoltarea socială şi economică a statelor, precum şi a rolului jucat de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (OACI) în cooperarea dintre state şi pentru a realiza o reţea globală şi rapidă de tranzit.

OACI, agenţia specializată a ONU, are 191 de state membre şi obiective care privesc siguranţa şi securitatea traficului aerian, dezvoltarea unui sistem de sateliţi pentru comunicaţii, inovaţia şi infrastructura de transport aerian. La fiecare cinci ani, Consiliul OACI stabileşte o temă aniversară, iar pentru între 2015-2018, aceasta este: Lucrând împreună, nici o ţară nu este lăsată în urmă.

Transporturile sunt cea mai mare industrie a lumii, iar participanţi la traficul aerian sunt nu doar călătorii, piloţii şi însoţitorii de bord, ci şi controlorii de trafic şi zecile de milioane de alţi angajaţi care se ocupă de aeronave, aeroporturi şi infrastructură care asigură siguranţa, securitatea şi operaţiunile eficiente şi sustenabile de protecţie a mediului, la nivel global, regional sau naţional.

Mai mult de 58 de milioane de joburi sunt susţinute de aviaţia civilă, după cum afirmă Tony Tyler, Director General şi CEO al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA).

Potrivit Agenţiei Europene pentru Securitate Aeriană (AESA), călătoria cu avionul este mai sigură decât oricând, în condiţiile în care numărul de pasageri este în creştere constantă. Statistic, probabilitatea unui accident cu victime este de 9.4 ori mai mare în cazul unui drum cu maşina, decât a unei călătorii cu avionul.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*